Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

30 juni, 2019

Vanliga Spiskåpa typer

Vanliga Spiskåpa typer_img

En spiskåpa är en långvarig investering för ditt kök och bostad. Det gäller att hitta en som inte bara en har effektiv ventilation, utan även har en kåpa som ser bra ut tillsammans med spisen och kökets andra inredning. En spiskåpa är ett bra alternativ till spisfläktar som syftar till en kåpa som ansluts till byggnadens centrala ventilationssystem. De kommer ofta utrustade med inbyggt spjäll, timer, filter och belysning.

De olika typerna av spiskåpor

Det finns en rad olika typer av kupor, alla med sina egna fördelar beroende på smak, behov och möjligheter. En bra kåpa är tyst men arbetar snabbt och effektivt med att avlägsna fukt, lukter och förhindrar att fettet sätter sig i skåp och väggar runt om i köket.

Inbyggda och skåpmonterade spiskåpor

En inbyggd spiskåpa är det mer diskreta alternativet. Den får plats inuti ett köksskåp ovanför spisen och är ett bra och flexibelt val när det är ont om plats då den tenderar att vara rätt så liten. Ett annat alternativ inom de inbyggda och diskreta kåporna är en utdragbar. De sitter på undersidan och är nästan osynliga när de inte är i bruk. Då den är utdragbar ger den möjligheten till en större yta för att fånga upp os och fukt.

Takkupor och frihängda kupor

En takmonterad kupa är för dig som vill ha maximal yta med bästa möjlighet gällande synlighet. De fästs i taket ovanför din spis och finns som takinbyggda där enbart frampanelen är synlig eller som ö kåpor. En takmonterad kåpa är rekommenderad för bostäder med öppna planlösningar och passar även för spishällar placerade framför ett fönster eller ovanför en köksö.

Visirkupor

Visirkupor syftar till den konventionella kupan som monteras ovanför en spishäll i en rät vinkel på undersidan av en köksväggenhet. De är ofta väldigt billiga och passar, precis som integrerade och inbyggda kupor, väldigt bra i kök med begränsat utrymme.

Skorstens kupor

Skorstens kupor syftar till de vägghängda och T-formade kuporna som hängs ovanför spishällen. Den används ofta vid stora spisar, eller där hällen är placerad vid en vägg och vanliga skåp skulle se konstiga ut.

 

Saker att hålla utkik efter när ni ska köpa spiskåpa

När ni ska köpa en spiskåpa för er lägenhet eller villa är det bra att ta reda på vad för funktioner och specifikationer den har. Det viktigaste är att den såklart är effektiv och tyst. Men det finns även ett par andra saker värt att hålla utkik efter.

Kontroller

Vart sitter kontrollerna på spiskåpan? Välj en spiskåpa som har enkla kontroller som sitter på ett bra ställe, hellre på framsidan än insidan eller undersidan.

Nivåer

Det vanligaste är att spiskåpan har tre olika styrkenivåer. Steker ni mycket mat med starka lukter som fisk kan det vara ett bra alternativ att investera i en fläkt med en hög effekt som snabbt avlägsnar lukter och ånga.

Belysning

Nuförtiden är LED standarden för spiskåpors belysning, ett miljösmart alternativ som har en lång livslängd. Fjäråskupan rekommenderar att investera i en fläkt och en spiskåpa för er lägenhet eller villa vars lampor är enkla att byta ut. De bästa kuporna har ett lamphölje som enkelt går att lossa på för att snabbt och smidigt kunna byta ut en lampa.

Cirkulerande luft eller utblås

Det finns två typer av ventilation när det kommer till spiskåpor: att blåsa ut luften via ventilation, eller cirkulera luften genom filter. Både med sina egna unika fördelar och möjligheter.

En spiskåpa med utsug transporterar lukt och fukt ut genom ventilationssystemet det är kopplat till. Denna metod är den mest effektiva typen av ventilation.

Det andra alternativet är att cirkulera luften i kåpan genom kolfilter för att avlägsna fukt, os och lukter. Luften skickas sedan tillbaka ut i rummet.  

Köp en spisfläkt för er lägenhet hos Fjäråskupan

Har er lägenhet eller villa centralventilation och vill investera i en spiskåpa? Fjäråskupan har ett brett utbud av produkter för alla typer av bostäder och lokaler.