Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

21 januari, 2021

Vanliga typer av spiskåpor och köksfläktar

Vanliga typer av spiskåpor och köksfläktar_img

En spiskåpa, eller fläktkåpa eller köksfläkt som man också kallar det, är en långvarig investering för ditt kök och bostad. Det gäller att hitta en som inte bara en har effektiv ventilation, utan även har en kåpa som ser bra ut tillsammans med spisen och kökets andra inredning. En spiskåpa är ett bra alternativ till spisfläktar som syftar till en kåpa som ansluts till byggnadens centrala ventilationssystem. De kommer ofta utrustade med inbyggt spjäll, timer, filter och belysning.

De olika typerna av spiskåpor och olika benämningar

Det finns en rad olika typer av kåpor, alla med sina egna fördelar beroende på smak, behov och möjligheter. En bra spiskåpa är tyst men arbetar snabbt och effektivt med att avlägsna fukt, lukter och förhindrar att fettet sätter sig i skåp och väggar runt om i köket. Valet av kåpa blir inte lättare med alla olika benämningar, så här nedan försöker vi hjälpa till med att reda ut begreppen.

Inbyggnadsfläkt och underbyggd spiskåpa

Lika begrepp med olika produkter. En inbyggnadsfläkt är det mer diskreta alternativet. Den får plats inuti ett köksskåp eller annat väggelement ovanför spisen och är ett bra och flexibelt val när det är ont om plats då den tenderar att vara rätt så liten. Ett annat alternativ inom de diskreta kåporna är en underbyggd spiskåpa som är utfällbar. De sitter på undersidan av köksskåpet och är nästan osynliga när de inte är i bruk. Om den är utfällbar ger den möjligheten till en större yta för att fånga upp os och fukt. De är ofta billigare och passar, precis som integrerade och inbyggda kupor, väldigt bra i kök med begränsat utrymme.

Skåpkupor

Skåpkupor syftar precis som underbyggnadsfläktar till den konventionella kåpan som monteras ovanför en spishäll i en rät vinkel på undersidan av ett köksskåp.

Takmonterad spiskåpa

En takmonterad köksfläkt är för dig som vill ha maximal yta med bästa möjlighet gällande synlighet. De fästs i taket ovanför din spis med minimal synlighet och kallas då takintegrerade köksfläktar eller som så kallade frihängande köksfläktar som lämpar sig ovanför en köksö. En takmonterad kåpa är rekommenderad för bostäder med öppna planlösningar men fungerar förstås även för spishällar placerade framför till exempel ett fönster.

Spiskåpa med skorsten

Skorstenskåpor syftar till de vägghängda och ofta T-formade traditionella kåporna som hängs ovanför spishällen. De används ofta vid stora spisar eller där hällen är placerad vid en vägg och vanliga skåp skulle se konstiga ut.

Saker att hålla utkik efter när ni ska köpa spiskåpa

När ni ska köpa en spiskåpa för er lägenhet eller villa är det bra att ta reda på vad för funktioner och specifikationer den har. Det viktigaste är att den såklart är effektiv och tyst. Men det finns även ett par andra saker värt att hålla utkik efter.

Hastighet

Fjäråskupans köksfläktar levereras med styrning för åtta olika hastigheter där tre av dem klassas som intensivlägen. Steker ni mycket mat med starka lukter som fisk kan det vara ett bra alternativ att investera i en fläkt med en hög effekt som snabbt avlägsnar lukter och ånga.

Belysning

Nuförtiden är LED standarden för spiskåpors belysning, ett miljösmart alternativ som har en lång livslängd. Fjäråskupan rekommenderar att investera i en EC-fläkt och en spiskåpa för er lägenhet eller villa vars lampor är enkla att byta ut.

Cirkulerande luft eller utblås

Det finns två typer av ventilation när det kommer till spiskåpor: att blåsa ut luften via ventilation eller cirkulera luften genom kolfilter. Både med sina egna unika fördelar och möjligheter.

En köksfläkt med utsug transporterar lukt och fukt ut genom ventilationssystemet det är kopplat till. Denna metod är den mest effektiva typen av ventilation.
Det andra alternativet är att cirkulera luften från kåpan genom kolfilter för att avlägsna fukt, os och lukter. Luften skickas sedan tillbaka ut i rummet.

Köp en spisfläkt hos Fjäråskupan

Har er lägenhet eller villa centralventilation och vill investera i en spiskåpa? Fjäråskupan har ett brett utbud av produkter för alla typer av bostäder och lokaler.

Relaterade produkter