Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

6 november, 2019

Vad är skillnaden på integrerade, inbyggda och underhängda köksfläktar?

Vad är skillnaden på integrerade, inbyggda och underhängda köksfläktar?_img

Termerna integrerad, inbyggd och underhängd stöter man frekvent på inom företag som producerar eller säljer köksfläktar. Dock varierar definitionen och användningen av dem från bolag till bolag och person till person. Därför tänkte vi på Fjäråskupan försöka reda ut lite av förvirringen och ge vår definition för vad en integrerad, underhängd och inbyggd köksfläkt är.

Integrerad köksfläkt

Integrerade köksfläktar är ett samlingsnamn på de mer diskreta fläktar som installeras bakom ett skåp, är utdragbara från undersidan av ett skåp, samt vissa takmonterade fläktar. Termen syftar till de fläktar som ”inte syns” i köket och passar därför perfekt för kök med en minimalistisk inredning där fläkten inte ska dra något fokus till sig.

Ibland används även termen ”skåpmonterade köksfläktar” som en synonym till integrerade köksfläktar. Den inkluderar då enbart de köksfläktar som är installerade i ett faktiskt skåp, och exkluderar då till exempel takintegrerade köksfläktar.

Inbyggda köksfläktar

En inbyggd köksfläkt byggs in ovanför stekhällen, i till exempel ett överskåp eller ett väggelement. Med en inbyggd köksfläkt kan du själv välja vilken typ av dörr den ska vara dold bakom, och på så vis skapa ett enhetligt utseende i köket.

I Fjäråskupans utbud syftar en inbyggd köksfläkt även till våra inbyggnadsprodukter som går att installera med samtliga av våra fläktlösningar. De är ett bra alternativ då du vill behålla din fläktkåpa men behöver en annan fläkt; antingen för att bringa in nytt liv i din äldre kåpa, eller då du helt enkelt behöver en ny fläkt.

Fjäråskupans utbud av inbyggnadsköksfläktar inkluderar:

Emir

En kompakt inbyggnadsfläkt som är lämpad för platsbyggda spiskåpor och är en ypperlig ersättningsprodukt för äldre kåpor.

Enigma

Enigma är en inbyggnadsfläkt i rostfritt stål med en EBM-Papst-motor. Den innehar en kapacitet på 900 m³ luft per timme som kan regleras i åtta olika effektlägen. Den har även en timerstyrd eftergång och kommer levererad med 8 x 2,3 W LED belysning, fjärrkontroll och ett rostfritt fettfilter.

Bra att veta om inbyggda köksfläktar är att de tar lika stor plats som andra varianter av fläktar. De finns även i många olika utföranden, både med kolfilter och som köksfläktar kopplade till centralventilationen.

Underhängda köksfläktar

För oss på Fjäråskupan är en underhängd köksfläkt samma sak som inbyggda köksfläktar, vilket är den främsta definitionen du kommer stöta på. Men inom vissa företag är underhängda köksfläktar en egen kategori som syftar till de fläktar integrerade i köksskåpen med en framsida som matchar övriga skåpdörrar som du sedan ”viker” ut när du behöver använda den.

Kontakta Fjäråskupan eller ta en titt runt på vår hemsida för mer information

Vi är medvetna om att det kan uppfattas som krångligt. Speciellt när definitionerna och orden för de olika typerna av fläktar skiftar från företag till företag. Vill du ha ytterligare förtydligande välkomnar vi dig att kontakta oss så svarar vi på de frågor du kan tänkas ha. Med vår långa erfarenhet har vi kunskapen och kompetensen att besvara dina frågor vare sig det handlar om köksfläktar, eller om olika utföranden som köksfläktar kopplade till centralventilationen.