Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

19 januari, 2021

Inbyggd köksfläkt, integrerad köksfläkt och underhängd köksfläkt – vad är skillnaden?

Inbyggd köksfläkt, integrerad köksfläkt och underhängd köksfläkt – vad är skillnaden?_img

Termerna integrerad, underhängd och inbyggd köksfläkt stöter man frekvent på inom företag som producerar eller säljer köksfläktar när man bygger kök. Dock varierar definitionen och användningen av dem från bolag till bolag och person till person. Därför tänkte vi på Fjäråskupan försöka reda ut lite av förvirringen och ge vår definition för vad en integrerad, underhängd och inbyggd köksfläkt är.

Integrerad köksfläkt

Integrerade köksfläktar är ett samlingsnamn på de mer diskreta fläktar som i till exempel en nedbyggnad från taket, i en befintlig platsbyggd kåpa samt takmonterade fläktar. Termen syftar till de fläktar som ”inte syns” i köket och passar därför perfekt för kök med en minimalistisk inredning där fläkten inte ska dra något fokus till sig.

Ibland används även termen ”skåpmonterade köksfläktar” som en synonym till integrerade köksfläktar. Den inkluderar då enbart de köksfläktar som är installerade i ett faktiskt skåp, och exkluderar då till exempel takintegrerade köksfläktar.

Vi på Fjäråskupan har försökt separera begreppen genom takintegrerade köksfläktar och inbyggnadsfläktar.

Inbyggd köksfläkt

En inbyggd köksfläkt byggs in ovanför stekhällen i till exempel ett överskåp, ett väggelement eller en platsbyggd spiskåpa. Med en inbyggd köksfläkt kan du själv välja vilken typ av dörr den ska vara dold bakom och på så vis skapa ett enhetligt utseende i köket.

I Fjäråskupans utbud syftar en inbyggd köksfläkt till våra inbyggnadsprodukter som går att installera med samtliga av våra fläktlösningar. De är ett bra alternativ då du vill behålla din fläktkåpa men behöver en ny fläkt för att bringa nytt liv i osupptagningsförmågan.

Fjäråskupans utbud av inbyggnadsköksfläktar inkluderar:

Emir

En kompakt inbyggnadsfläkt som är lämpad för platsbyggda spiskåpor och är en ypperlig ersättningsprodukt för äldre inbyggnadsprodukter.

Enigma

Enigma är en inbyggnadsfläkt i rostfritt stål med en ebm-papst-motor. Den innehar en kapacitet på 900 m³ luft per timme som kan regleras i åtta olika effektlägen. Den har även en timerstyrd eftergång och kommer levererad med 8 x 2,3 W LED belysning, fjärrkontroll och ett rostfritt fettfilter.

Bra att veta om inbyggda köksfläktar är att de tar lika nästan stor plats som andra varianter av fläktar. Fläktsystem väljer du förstås helt själv och finns både med kolfilter och andra fläktsystem.

Underbyggnadsfläkt

För oss på Fjäråskupan är en underhängd köksfläkt eller underbyggnadsfläkt inte samma sak som inbyggda köksfläktar, vilket vissa väljer att kalla det. Hos oss är är underhängda köksfläktar en egen kategori som syftar till de fläktar som monteras fast under ett köksskåp, men som ändå tillåter sig ta plats i köket med snygg design och bra effekt.

Kontakta oss om du är på jakt efter en inbyggd köksfläkt

Vi är medvetna om att det kan uppfattas som krångligt. Speciellt när definitionerna och orden för de olika typerna av fläktar skiftar från företag till företag. Vill du ha ytterligare förtydligande välkomnar vi dig att kontakta oss så svarar vi på de frågor du kan tänkas ha. Med vår långa erfarenhet har vi kunskapen och kompetensen att besvara dina frågor vare sig det handlar om köksfläktar, eller om olika fläktsystem så som köksfläktar kopplade till centralventilationen.