Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

25 januari, 2018

Tips när du ska installera fläktmotor för kök

Tips när du ska installera fläktmotor för kök_img

När det är dags att byta köksfläkt kan det också vara dags att fundera över vilken fläktmotor som passar bäst för ditt kök. Alternativen när du ska installera fläktmotor för ventilation i köket är antingen extern (takmotor, vindsmotor eller fasadmotor) eller en inbyggd motor. Vad som passar dina behov beror i hög utsträckning på vilken typ av boende som fläkten ska installeras i. Villa, lägenhet eller kanske radhus? Här nedanför kan du läsa mer om olika faktorer som kan vara bra att ta hänsyn till.

Installera fläktmotor: olika fläktkanaler – olika ljudnivå

När luft rör sig ger den ljud ifrån sig och ju mer motstånd luften stöter på, desto högre hörs ljudet. För köksfläktar innebär detta att rakare ventilationskanaler och större kanaler ger en lägre ljudnivå. Helt enkelt eftersom luftmotståndet då minskar.

Ett annat tips för dig med behov av en fläktmotor för kök som avger så lite ljud som möjligt, är att installera en extern motor. För att kunna gå vidare med detta måste du dock vara säker på att din fastighet har rätt förutsättningar vad gäller exempelvis byggnadskonstruktion och ventilation. Att den externa varianten har en lägre ljudnivå beror förstås på att den installeras utanför köket, vilket i sin tur ställer vissa krav på fastighetens utförande.

Hur fungerar det då rent praktiskt med en extern motor?

Dessa lösningar placeras utanför köket, på taket, på vinden eller på ytterväggen. Ett sådant upplägg passar bra för fastigheter med lång ventilationskanal eller kök med frihängande fläktkupa. Dessutom är det ett populärt alternativ för boenden med öppen planlösning där kök och vardagsrum hänger ihop. Mycket eftersom man då slipper störande ljud mellan rummen. En takmotor kan styra enbart köksfläkten och inte resterande del av ventilationen eller tvärtom användas för att styra ventilationen för flera rum i fastigheten.

Intern motor – vanligaste alternativet

Interna fläktmotorer är fortfarande är fortfarande den vanligaste typen av system och även majoriteten av dessa lösningar utmärks av en behaglig ljudnivå.

Intern motor innebär att motorn till fläkten är inbyggd i kupan. Ofta rör det sig om kolfilterfläktar som kan installeras i de allra flesta bostäder eftersom de inte behöver anslutas till en ventilationskanal. En kolfilterfläkt kan, till skillnad mot vad många tror, vara mycket effektiv för att filtrera bort stekos och vattenånga. Fläktar med intern motor är ovanliga i flerbostadshus då de gör att matos tvingas ut med för stor kraft i ventilationssystemet och då forceras ut hos grannar.

Ljudnivå och ventilation är viktiga faktorer för trivseln i ditt boende. Välj rätt typ av fläktmotor och köksfläkt för just din fastighet, kontakta oss på Fjäråskupan för att hitta den modell som passar just ditt kök och dina behov.

Relaterade produkter