Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

22 januari, 2021

Tips för underhåll av fläktkåpa eller köksfläkt

Tips för underhåll av fläktkåpa eller köksfläkt_img

Underhåll av fläktkåpa eller köksfläkt

En kvalitativ och klassiskt formgiven fläktkåpa eller köksfläkt är en produkt som håller under många år och som klarar många julbord, familjefester och andra högtider då köket, spisen och fläkten utsätts för hård belastning. Men medan vitvaror som ugn och kylskåp ofta rengörs är det lätt att glömma bort ett nödvändigt underhåll av fläktkåpa eller köksfläkten.

För bästa möjliga funktion, och för att undvika onödigt slitage och motverka driftproblem, är det viktigt att underhålla och rengöra både utsidan och insidan. I vissa fall kan det också bli nödvändigt att byta ut tillbehör som exempelvis lampor eller filter.

Här nedan följer ett antal tips för dig som vill veta mer om hur man tar sköter underhålla av sin fläktkåpa eller köksfläkt på bästa sätt:

Yttre underhåll av fläktkåpa

Fläktkåpans plåtyta kan torkas ren med en mjuk trasa och en mild, fettlösande blandning av diskmedel och vatten. När ytan sedan torkats helt torr kan fönsterputs användas för bättre finish, men undvik lösnings- eller rengöringsmedel med slipmedel. Polera kupan i borstningens riktning. Vi rekommenderar också Foam Clean Kitchen som du kan hitta i vår webbshop.

Inre rengöring

En effektiv köksfläkt är helt beroende av ett rent fettfilter. Kontinuerlig rengöring, gärna var fjärde vecka, rekommenderas för god fettavskiljande funktion. Detta är också avgörande för säkerheten eftersom fettfilter som inte rengörs med jämna mellanrum kan resultera i brand. Filtret kan diskas både i diskmaskin och för hand.

Belysning

I många fläktmodeller användes tidigare halogenlampor. Dessa har nu bytts ut mot LED-lampor som är ett energisparande alternativ som lyser längre och ger bättre arbetsljus. Att lamporna är dimbara bidrar ytterligare till deras energieffektivitet och funktion. Lamporna mår bra av regelbunden rengöring och om det skulle vara så att du behöver byta ut lamporna i din fläktkåpa så är detta mycket enkelt gjort. Läs mer i bruksanvisningen till din köksfläkt.

Du som väljer att investera i en högkvalitativ, snygg och funktionell köksfläkt kan alltid vara säker på att förutsättningarna för att den kommer att hålla under lång tid, är goda. För bästa möjliga funktion krävs dock regelbundet underhåll samt att kåpan installeras på rätt sätt och också ansluts till en passande ventilationskanal.

Fjäråskupan är en professionell tillverkare och återförsäljare av köksfläktar och erbjuder rätt lösningar för många olika behov.  Naturligtvis hittar du också råd och bruksanvisningar för våra olika modeller så som köksfläkt som är inbyggd i spiskåpa i vår webbshop vid respektive produkt.

Relaterade produkter