Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

29 juni, 2018

Så förbättrar Fjäråskupans köksfläktar inomhusmiljön

Så förbättrar Fjäråskupans köksfläktar inomhusmiljön_img

Om du slår upp en svensk inredningstidning och är chansen mycket stor att ett eller flera av köken pryds med Fjäråskupans köksfläktar. Vår design är väldigt uppskattad och den stora flexibiliteten i både form och funktion gör att våra produkter ofta hittar hem i specialritade kök. Men vad få vet om är de stora fördelarna på insidan av köksfläktarna. Vi eftersträvar hela tiden att vara innovativa och hitta nya tekniska lösningar som förenklar och förbättrar vardagen.

Nytt spjäll ökar kapaciteten

I alla våra köksfläktar för centralventilation finns ett spjäll som stänger till ventilationen när fläkten inte används. Det är för att köket inte ska ”stjäla” ventilationskraft från våtutrymmen som badrum och tvättstuga som behöver bra ventilation dygnet runt. För att kunna få plats i kupan var de tidigare spjällen begränsade i storlek vilket också ledde till att ventilationskapaciteten blev begränsad. Nu har vi tagit fram ett nytt spjäll som öppnar sig mycket mer. Designen inuti kuporna har helt enkelt gjorts om för att ge mer plats åt spjällen och därmed har kapaciteten ökat.

Det smarta relät i Fjäråskupans köksfläktar ger bästa möjliga ventilation

Ett relä är en slags elektrisk strömbrytare som styr andra större strömmar. För att förstå genialiteten hos Fjäråskupans relä behövs en liten bakgrundsbeskrivning. I de villor som byggs idag får köksfläkten ofta en egen kanal som är helt skild från den övriga centralventilationen. Nu kan man tro att det helt löser de centralventilationsproblem som kan förekomma med övertryck och undertryck, men det är inte fullt så enkelt. Ofta kan den standardmotor som finns inne i kupan, eller den externa köksfläktsmotorn som sitter på taket, omsätta så höga luftflöden att det skapas ett högt undertryck i huset. Det hinner alltså inte komma in lika mycket luft i huset som förs ut och det kan kännas ”tätt”. Men i Fjäråskupans kupor finns ett relä som kan ”prata” med centralventilationsanläggningen. När köksfläkten går igång skickas en signal till centralventilationen som då kan anpassa sig därefter. På så sätt uppnås bästa möjliga ventilation. Det här reläet har funnits i Fjäråskupans utbud i många år, men på grund av att det kräver en lite teknisk förklaring är det många som missar dess genialitet. Men nu vet du!

Använd periodisk ventilation för ett fräschare hem

Periodisk ventilation är en funktion som gör att köksfläkten slår på sig automatiskt och går ett visst antal minuter per timme. Funktionen är till för att på ett enkelt sätt få bättre cirkulation i bostaden. Tack vare den kan man också undvika kvalmig luft i fritidsbostäder, som den i sommarstugan när den öppnas på våren. Med periodisk ventilation undviker man också fukt och minskar risken för mögel.

Fläktsystem och tekniska utföranden i Fjäråskupans köksfläktar

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Fjäråskupan erbjuder därför lösningar för centralventilation i villa såväl som lägenhet, hjälpmotorer och externa motorer. Under fläktsystem har vi samlat all viktig information som du kan behöva i val av köksfläkt. Oavsett system och tekniskt utförande ingår alltid kontrollpanel i form av touch-funktion eller vred, LED-belysning med steglös dimmerfunktion och maskindiskbara fettfilter i metall. Och tveka inte att kontakta oss om du har frågor kring centralventilation och hur Fjäråskupans fläktar kan anpassas till olika ventilationssystem.

Relaterade produkter