Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

23 augusti, 2019

Kolfilter till köksfläktar

Kolfilter till köksfläktar_img

Kolfiltrering och aktivt kol har funnits och använts hundratals år. Det är en av de vanligaste typerna av filtrering som används vid vattenrening. Men visste ni att kolfiltrering och kolfilter även används för köksfläktar och luftrening?

Kolfiltrets funktioner

Kolfilter syftar alltså till den metod som använder sig av aktivt kol för att filtrera ut föroreningar från vatten eller luft. Filtret i sig är gjort av aktivt kol som framställts från torv, stenkol eller träkol. Det aktiva kolet i kolfilter till köksfläktar fångar upp all smuts i luften som fett eller rök, samtidigt som det tillåter luften att gå rakt igenom filtret. Kolfilter till köksfläktar är  väldigt effektiva på att avlägsna starka luktar.

Kolfilter innehar denna egenskapen och är ett så kallat adsorbat ämne. Men, vad är ett adsorbat?

Adsorption, vad är det?

Ett adsorbat ämne ska inte förväxlas med ämnen som kan absorbera, även om de båda är snarlika i båda namn och funktion.

– Absorbering är när ett ämne suger upp ett annat, alltså absorberar det.

– Adsorption är när ett gasformigt ämne eller ett ämne löst i en vätska fastnar på själva ytan av ett annat ämne.

En av de vanligaste typerna av adsorbat är just aktivt kol, som kolfilter för köksfläktar är gjorda av.

Typer av kolfilter

Det finns många olika typer av kolfilter till köksfläktar. De filter som används mest är antingen en cylinderformad behållare fylld med aktivt kol som sitter inuti fläkten, luften cirkuleras runt i kupan och genom behållaren, som fångar upp ämnen och lukter. Det andra alternativet är ett platt kolfilter som placeras direkt över spishällen på undersidan av fläkten som rök och ånga stiger naturligt upp genom.

Köksfläktar med kolfilter

De köksfläktar som har kolfilter går även under namnet recirkulerande fläktar. Detta namn syftar till deras filtreringsprocess som består av att återcirkulera luften gång på gång med hjälp av en inbyggd motor. Luften cirkuleras genom kolfiltret och filtrerar bort lukter, matos och fett, innan den slutligen skickas tillbaka ut i rummet. Det är ett energismart val av köksfläktar och rekommenderas av Energimyndigheten då de cirkulerar ut den redan uppvärmda luften tillbaka ut i rummet.

Köksfläktar med kolfilter är en smart och kostnadseffektiv lösning i flerfamiljshus. Detta är därför att de inte behöver kopplas samman med det centrala ventilationssystemet, där vanliga fläktar riskerar att sprida matos och lukter till andra rum.

Kolfilterfläktar och andra lösningar

Kolfilterköksfläktar fungerar i slutändan i alla typer av hem och bostäder, oavsett hur stora eller små de är, i villor såväl som hyreslägenheter. Det är en flexibel, energisnål och effektiv typ av filtrering och en köksfläkt som kan placeras vart ni än behöver den.

Vill ni veta mer om kolfilter och köksfläktar? Besök vår hemsida eller kontakta Fjäråskupan direkt. Vi har ett brett sortiment av olika typer av fläktsystem och produkter för alla typer av lokaler och boenden.

Relaterade produkter