Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

10 december, 2020

Kolfilter till köksfläktar – hur funkar det?

Kolfilter till köksfläktar – hur funkar det?_img

Kolfiltrering och aktivt kol har funnits och använts hundratals år. Det är en av de vanligaste typerna av filtrering som används vid vattenrening. Men visste ni att kolfiltrering och kolfilter även används för köksfläktar och luftrening?

Kolfiltrets funktioner

Kolfilter syftar alltså till den metod som använder sig av aktivt kol för att filtrera ut föroreningar från vatten eller luft. Filtret i sig är gjort av aktivt kol som framställts från torv, stenkol eller träkol. Det aktiva kolet i kolfilter till köksfläktar fångar upp smuts i luften som fett eller rök, samtidigt som det tillåter luften att gå rakt igenom filtret. Kolfilter till köksfläktar är  väldigt effektiva på att avlägsna stark lukt.

Kolfilter innehar denna egenskapen och är ett så kallat adsorbat ämne. Men vad är ett adsorbat?

Adsorption, vad är det?

Ett adsorbat ämne ska inte förväxlas med ämnen som kan absorbera, även om de båda är snarlika i båda namn och funktion.

– Absorbering är när ett ämne suger upp ett annat, alltså absorberar det.

– Adsorption är när ett gasformigt ämne eller ett ämne löst i en vätska fastnar på själva ytan av ett annat ämne.

En av de vanligaste typerna av adsorbat är just aktivt kol som kolfilter för köksfläktar är gjorda av.

Olika typer av kolfilter till köksfläktar

Det finns många olika typer av kolfilter till köksfläktar. De filter som används mest är antingen en cylinderformad behållare fylld med aktivt kol som sitter inuti fläkten, luften cirkuleras runt i kupan och genom behållaren, som fångar upp ämnen och lukter. Det andra alternativet är ett platt kolfilter som placeras direkt över spishällen på undersidan av fläkten som rök och ånga stiger naturligt upp genom.

Fjäråskupans kolfiltersystem heter InHouse och består i korthet av ett så kallat trådfilter som först tar upp eventuellt fett som de vanliga fettfiltren inte fångat. Därefter tas luften vidare till en kolfilterkassett i toppen av skorstenen som absorberar dofterna från matlagningen innan den renade luften återförs till köket.

Köksfläktar med kolfilter

De köksfläktar som har kolfilter går även under namnet recirkulerande fläktar. Detta namn syftar till deras filtreringsprocess som består av att återcirkulera luften gång på gång med hjälp av en inbyggd motor. Luften cirkuleras genom kolfiltret och filtrerar bort lukter, matos och fett, innan den slutligen skickas tillbaka ut i rummet. Det är ett energismart val av köksfläktar och rekommenderas av Energimyndigheten då de cirkulerar ut den redan uppvärmda luften tillbaka ut i rummet.

Köksfläktar med kolfilter är en smart och kostnadseffektiv lösning i flerfamiljshus. Detta är därför att de inte behöver kopplas samman med det centrala ventilationssystemet, där vanliga fläktar riskerar att sprida matos och lukter till andra rum.

Kolfilterfläktar och andra lösningar

Kolfilterköksfläktar fungerar i slutändan i alla typer av hem och bostäder, oavsett hur stora eller små de är, i villor såväl som hyreslägenheter. Det är en flexibel, energisnål och effektiv typ av filtrering och en köksfläkt som kan placeras vart ni än behöver den.

Vill ni veta mer om kolfilter till köksfläktar? Besök vår hemsida eller kontakta Fjäråskupan direkt. Vi har ett brett sortiment av olika typer av fläktsystem och produkter för alla typer av kök och boenden.

Relaterade produkter