Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

5 februari, 2021

KÖKSTRENDER 2021 – naturen och hemarbete inspirerar

KÖKSTRENDER 2021 – naturen och hemarbete inspirerar_img

2020 kom att förändra förutsättningarna för hemmets betydelse. När vi nu träder in i 2021 får detta betydelse för såväl funktion som färg och form i våra kök. Här kan du läsa om några kökstrender som kommer att sticka ut under året.

Det multifunktionella köket
När folk under året som gick spenderade mer tid hemma har det moderna köket blivit en viktig plats med flera olika funktioner – och den trenden fortsätter 2021. Vardagens sysslor som att laga mat, umgås med sina nära, ägna tid åt fritid och hobbys och att jobba får nu ofta inrymmas tillsammans i köket. Det kräver inte nödvändigtvis ett stort kök utan här handlar det framförallt om att vi behöver tänka lite mer multifunktionellt i våra inredningslösningar. Att skapa arbetsro i köket är en av de stora trenderna 2021. Kanske genom en rumsavdelare i form av en glasvägg eller en hylla. Eller med skåp som döljer en smart arbetsbänk. Testa dig fram till din bästa balans mellan behov och personlig stil.

Cocooning
En mysig inredningstrend som speglar vår längtan efter trygghet, hälsa och välmående är cocooning. Avslappning i hemmet har blivit allt viktigare och under 2021 kommer vi därför att få se mer inredning som är anpassad efter att man ska kunna umgås tillsammans i hemmet. Nu blir köket en medelpunkt för att såväl matlagning som att äta och umgås.

Naturliga material
Trenden med cocooning betyder att vi går tillbaka till naturen för att söka känslan av harmoni. Inredningsåret kommer därför präglas av en hyllning till det naturliga där vi satsar på detaljer i naturmaterial som trä, sten, marmor och textilier i linne – samt lugnande jordnära former. Med gröna växter och keramiska hantverk i exempelvis terrakotta, kan du ytterligare förstärka det genuina och varma intrycket. Så, ett hett tips 2021 är att tänka naturligt och ekologisk när du väljer material till ditt kök.

Jordnära färger
2020-talet ser ut att bli betydligt färggladare än 2010-talets vita köksstil. Och även om vitt kommer att vara fortsatt populärt, så lär det i högre grad mixas med mer varma och brutna nyanser av vitt. Vi kommer nu bli modigare i att våga testa andra kulörer och här är det återigen naturen och de trygga jordnära färgerna som dominerar. Så testa ett köksuttryck i lugn och varm beige, dämpade kulörer som blått, grönt eller kanske djupa jord- och naturfärger – som passar bra till naturmaterial i t.ex. bänkskivor och hantverksdetaljer.

Skandinavisk design
En annan trend för 2021 som funkar väldigt bra tillsammans med den dova naturfärgtrenden – är skandinavisk design. En designstil som präglas av mjuka färgpaletter, hållbara naturmaterial och harmonisk minimalism, med rena linjer och levande naturinspirerade former. Här bryts ofta det sparsmakade av med subtila unika detaljer.

Shakerkök
I årets trender har det tidlösa shakerköket sin naturliga plats. Genomgående för designstilen är att allt har ett syfte och därför har man tagit bort alla onödiga krusiduller. Den typiska shakerdesignen känns igen i funkisens subtila stilistiska formspråk. Dagens shakerkök kännetecknas av sina karaktäristiska skåpsluckor med en “spegel” i mitten och en distans mellan luckorna, som inger ett stramt, avskalat och vackert intryck. Utmärkande är också den slitstarka materialkvalitén, med massivt trä istället för spånskivor samt en hög hantverksmässig klass – i kombination med bra och enkla funktioner som ex. infällda luckor.