Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

2 januari, 2021

Elegant kök och effektivt osupptag med fläktmotor

Elegant kök och effektivt osupptag med fläktmotor_img

Det finns många fördelaktiga skäl att installera en köksfläkt. Det är viktigt för att säkerställa en bra luftkvalitet i hemmet då den hjälper till att effektivt filtrera bort rök, fett och skadliga gaser. Själva fläktkåpan gör också att du som lagar maten kan se ordentligt och slipper stå och laga mat i matos och ångor. Som med de flesta hushållsapparater finns det en hel del att tänka på när du ska välja köksfläkt. Till exempel om du vill att fläkten ska föra ut luften eller om det räcker med att den renas och cirkuleras. En fläktmotor hjälper till att föra vidare luften ut från köket och kommer i olika varianter – takmotor, extern motor eller en inbyggd motor.

Fläktmotor eller kolfilter?

En fläktkåpa kan antingen vara ansluten till en extern motor eller vara utrustad med ett kolfilter som renar luften. När en frånluftsfläkt är påslagen sugs ångor, rök och gaser upp i kåpan, antingen direkt ut eller via ett filtreringssystem. Recirkulerande fläktar fungerar istället på så sätt att de suger in de ångor som bildas vid matlagning, renar luften och skickar sedan tillbaka den ut i köket. Vilket alternativ du anser är bäst är helt upp till dig och beror också på vilka förutsättningar din bostad har. Att installera en frånluftsfläkt med fläktmotor för ditt kök anses dock vara effektivare när det kommer till att hålla en bra luftkvalitet i hemmet. De har nämligen en starkare sugstyrka och ger dessutom inte ifrån sig lika mycket ljud då luften inte behöver bearbetas inne i fläkten. En ren luft i hemmet bidrar med en mängd hälsofördelar så som minskad risk för allergier eller astma. Bor du i lägenhet är det inte alltid möjligt att installera en köksfläkt med fläktmotor då det krävs en frånluftskanal som för ut den dåliga luften ur bostaden. Detta är något som många bostadsföreningar inte godkänner. Satsar du dock på en kvalitativ kolfilterfläkt är även det ett utmärkt val, men glöm då heller inte att byta ut kolfiltret med jämna mellanrum.

Installera en köksfläkt för en hälsosam inomhusmiljö

En annan viktig sak att ha i åtanke när det kommer till att välja köksfläkt är hur mycket plats du har i ditt kök. Det finns många olika modeller och stilar på fläktar, vilket gör att du alltid kommer kunna hitta något passade för just ditt hem. Som tidigare nämnt bör du dock ha i åtanke att kolfilterfläktar ofta är lättare att montera i lägenheter. När det kommer till själva designen på fläktkåpan kan du välja om du ska satsa på en vägghängd köksfläkt, en skåpsmonterad köksfläkt, en takmonterad köksfläkt eller en frihängande köksfläkt. Vilken modell du väljer kommer kunna göra stort intryck på ditt kök och fungera som en modern och iögonfallande detalj. Hos Fjäråskupan hittar du en mängd alternativ på fläktar anpassade både för kolfilter och fläktmotor. Hitta en ny köksfläkt idag och njut av en fräschare och mer hälsosam miljö i hemmet.

Relaterade produkter