Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

4 april, 2018

Henrik förenar design och funktion för våra bästa köksfläktar

Henrik förenar design och funktion för våra bästa köksfläktar_img

Henrik Turefeldt har huvudansvaret för design och utveckling på Fjäråskupan. Designyrket lärde han sig inte i skolbänken, utan på verkstadsgolvet. Hans far Ingvar grundade Fjäråskupan och Henrik följde hans spår och blev plåtslagare. Med plåten i blodet och stort teknisk kunnande tar han sig an specialbeställningar och skissar på framtidens allra bästa köksfläktar.

Berätta, hur går det till när du tar fram en ny kupa?
– Det börjar med att identifiera ett behov. Kanske finns det en liten lucka i sortimentet, eller så är en ny trend på gång och vi vill vara där först. Det kan handla om en viss stilinriktning eller en praktisk funktion.

Vad är utgångspunkten i designarbetet, tekniken eller formen?
– Det kan vara både och. Men säg att Fjäråskupan vill erbjuda en kupa som väldigt effektivt ska fånga upp os även vid låga luftflöden. För att få till den funktionen måste kupan vara dynamiskt designad. Det i sin tur påverkar utseendet ganska mycket. Då är det upp till mig att få tekniken att gifta sig med form och funktion. Produkten måste vara attraktiv och stilmässigt tilltalande, även när den är kraftig.

Vilken är den svåraste nöten att knäcka i arbetet med design?
– Att få köksfläkten att ropa “köp mig”. En del produkter vill folk bara ha, men storsäljarna blir inte alltid de vi tror.

Våra bästa köksfläktar kommer från verkstadsgolvet

Du är själv plåtslagare i grunden, hur påverkar det de kupor du designar?
– Jag vill tro att det gör dem tillverkningsbara på ett bra sätt, men det är ju inte alltid helt sant. Min styrka är väl att jag kan rita en kupa, göra alla program, gå ut och bygga den i verkstan och tidigt få en känsla för om den funkar som tänkt, och om tillverkningsprocessen är den rätta.

Vilka kupor i sortimentet är klurigast att göra?
– De med runda former. Räta vinklar är enkelt men runt och plåt är svårt. Sen får vi också in många specialbeställningar där kuporna är mycket stora, eller helt unika i formerna. Då blir det till att balansera på den yttersta tekniska gränsen, men det är samtidigt de beställningarna som vi lär oss mest på och som driver vår utveckling framåt.

Vad föredrar du att designa: tidlösa klassiker eller trendiga uppstickare?
– Ha, ha. Som om det bara var att designa tidlösa klassiker. Visst skulle jag föredra att rita framtida klassiker varje dag men jag tycker nog det är roligare att göra skojiga uppstickare. Fast en lustig anekdot är att när jag designade Arcad år 2001 sa min far att den aldrig skulle funka, men den finns fortfarande kvar i sortimentet. Vi tillverkar ett antal exemplar av den varje vecka.

Relaterade produkter