Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

12 januari, 2021

Göra rent fläktfilter – Fettfilter och kolfilter [Guide]

Göra rent fläktfilter – Fettfilter och kolfilter [Guide]_img

Göra rent fläktfilter – hur gör jag det? Det är en fråga vi ofta får från våra kunder. Därför delar vi i denna guide med oss av våra tips för att hålla din köksfläkt så effektiv som möjligt. Fett och smuts ansamlas sakta men säkert i, på och runt köksfläktar. Din köksfläkt befinner sig ovanför din spishäll och dess främsta funktion är att suga ut matos och ånga vid matlagning. Detta gör att det inte går att undvika att den blir smutsig och flottig efter ett tag.

Vad som dock kan och bör undvikas är att ett tjockt lager av fett byggs upp på fläktfiltren som förhindrar att fläkten inte kan uppfylla sin funktion. Ju längre du skjuter upp att göra rent dina fettfilter och spiskåpa, desto mindre effektiv kommer köksfläkten i slutändan att vara och desto hårdare måste du arbeta för att göra rent den.

Var istället proaktiv och se till att din köksfläkt är så effektiv den kan bli genom att följa vår guide för att göra rent fläktfilter och tvätta kolfilter och fettfilter.

Hur du rengör filter för utsugningsfläktar

Filtren för en utsugningsfläkt är de sammanflätade nätgallren du hittar på undersidan av fläkten. Fläktfilter kallas ibland också för fettfilter eftersom deras främsta uppgift är att fånga upp allt fett i matoset/-röken för att förhindra att ventilationssystemet täpps igen.

Att göra rent fläktfilter för en utsugningsfläkt är en enkel process där vi rekommenderar att du använder dig av någon av de följande metoderna.

Göra rent fläktfilter – metod 1 (Handdisk)

– Ta ut filtren försiktigt
– Fyll diskhon, en djup plåt eller en stor hink (tillräckligt stor för att få plats med minst halva filtret) med kokande vatten och tillsätt bakpulver och disksåpa
– Blötlägg filtren i det varma vattnet och låt dem ligga där i minst 10 minuter
– Efter att 10 minuter har passerat, ta upp dem ur vattnet och skrubba dem försiktigt med en borste (se till att borststråna inte är för hårda för att undvika att skada filtren, en vanlig plastborste/diskborste fungerar utmärkt) och skölj då och då tills allt fett är borta
– Om du enbart fick plats med hälften av filtret, repetera steg 3 och 4
– Skölj ordentligt och torka till torr eller låt den lufttorka
– Sätt tillbaka filtren i utsugningsfläkten

Göra rent fläktfilter – metod 2 (Maskindisk)

– Ta ut filtren försiktigt
– Placera filtren i diskmaskinen och använd det varmaste programmet
– Om filtren fortfarande är igentäppta av fett efter programmet avslutats kan du upprepa processen igen tills det släpper
– Om de fortfarande är igentäppta efter flera rundor i diskmaskinen kan detta vara tecken på att det är dags att du behöver byta ut dem

Hur ofta behöver jag göra rent fläktfilter för en utsugningsfläkt?

Hur ofta du behöver rengöra dina filter beror väldigt mycket på hur mycket och hur ofta du lagar mat, samt vad för typ av mat du lagar. Vi rekommenderar dock att göra det med regelbundna intervaller mellan 2 veckor upp till en månad.

Hur ofta behöver jag byta ut ett filter för utsugningsfläktar?

Ett fettfilter är i genomsnitt rätt dyrt, men med rätt behandling kan de hålla väldigt länge. Precis som med hur ofta du behöver rengöra det, så beror dess livslängd mycket på hur mycket mat du lagar, hur ofta och vad för typ. Att byta fettfilter en gång per år garanterar att ditt filter bibehåller full effekt.

Hur ofta behöver jag byta ut ett kolfilter?

Hur ofta du behöver byta kolfilter beror på hur mycket köksfläkten används. Fjäråskupans InHouse-kolfilter behöver bytas ungefär var 18:e månad eller tidigare om köksfläkten används intensivt. När kolfiltret inte längre absorberar lukt så är det dags att byta ut det.

Hur gör jag rent kolfilter för kolfilterfläkt?

Har du ett traditionellt och äldre typ av kolfilter behöver detta rengöras och reaktiveras. Kolfiltret bör rengöras varannan månad efter cirka 40 timmars användning. Kolfiltret rengörs bäst i diskmaskin med högsta vattentemperatur och diskmedel. Det är endast kolfiltermattan som skall diskas, inte monteringsramen. Diska kolfiltret separat för att undvika att matrester fastnar och orsakar dålig lukt.

För att reaktivera kolfiltret ska det torkas i ugn. Välj över/under värme och 100 grader. Låt torka i cirka 10 minuter.

Efter 3 års användning bör kolfiltret bytas ut då det aktiva kolet inte längre har samma odörreningsförmåga. Du hittar detta i vår webbshop.

För fler skötselråd och information…

kontakta Fjäråskupan idag. Var alltid noga med att göra rent dina fläktfilter för att se till att de håller länge och alltid fungerar effektivt.

Använd gärna vår köpguide för att utforska och hitta en köksfläkt perfekt för dina behov och förutsättningar. Du kan läsa mer om våra kolfilterfläktar och andra system här.

Relaterade produkter