Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

14 januari, 2021

Frihängande köksfläktar skräddarsydda för din köksö

Frihängande köksfläktar skräddarsydda för din köksö_img

En frihängande köksfläkt, även känd som ”köksö-fläkt”, är en typ av fläkt som monteras i taket. En frihängande köksfläkt går att placera vart som helst i köket och är designad så att den ser lika bra ut från alla sidor. Frihängande köksfläktar är ett vanligt val för bostäder och lokaler med en öppen planlösning. Du ser de vanligtvis hängande över köksöar med en inbyggd spishäll.

En köksfläkt ska väljas med omsorg och efter noga planering. En väl vald frihängande köksfläkt kan göra all skillnad och ge köket en intressant karaktär och finess. Planerar du att köpa en frihängande köksfläkt för ditt kök? Kontakta Fjäråskupan så hjälper vi dig hitta en köksfläkt perfekt för ditt kök. Fjäråskupan har över 30 års erfarenhet av fläktar och kupor där vår verksamhet är byggd utefter nyckelordet flexibilitet. Vi tillverkar alla våra kupor på beställning i vår egen fabrik. Du har därmed oändliga möjligheter för allt gällande design.

Din bostad avgör typen av frihängande köksfläkt

En frihängande köksfläkt rekommenderar vi inte till er i bostad centralventilationssystem eftersom flödena då oftast är för låga för bästa funktion. Vill du ha en frihängande köksfläkt i till exempel en lägenhet rekommenderar vi istället vår kolfilterlösning InHouse med luftcirkulering.

Lägenheter har till exempel i många fall ett lågt forceringsflöde på 30–40 l/s. En frihängande köksfläkt som kopplas till en centralventilation behöver uppnå cirka 150 l/s för optimal funktion. Om du ändå håller fast vid en frihängande köksfläkt kan det behövas kompletteras med en assisterande hjälpmotor som ökar luftflödet. Villor och vanliga hus har normalt sätt ett starkare luftflöde som inte kräver en kompletterande hjälpmotor.

Den vanligaste lösningen är dock en frihängande köksfläkt med en egen kanal, där kan man ha fläktmotorn i kupan eller externt, på taket, vinden eller ute på husfasaden.

Frihängande köksfläktar med kolfilter

Alternativet till en frihängande köksfläkt kopplad till ett ventilationssystem är en frihängande kolfilterköksfläkt med vårt InHouse-system. Dessa fläktar behöver inte kopplas till ett befintligt ventilationssystem och kan därmed hängas i princip var du vill i köket och blir en snygg inredningsdetalj i köket. Ett vanligt och modernt val av frihängande köksfläktar med kolfilter är vår modell Pendel. Det är en typ av frihängande köksfläkt med kolfilter som hänger från taket via slitstarka vajrar. Fjäråskupan säkerställer dess effektivitet med en dubbel uppsättning av kolfilterlösningen InHouse. Pendeln är en stilren lösning med en design bestående av rena linjer och räta vinklar – perfekt för det moderna köket.

Nybyggnationer och ombyggnader

När det kommer till att bygga om, eller bygga nytt, gäller det att ta tillvara på chansen. Du har alla möjligheter att designa ditt kök och inkorporera en köksfläkt i designen som passar dina behov och din smak.

Fjäråskupan – frihängande köksfläktar för alla bostäder

Vare sig du vill ha en vägghängd köksfläkt med centralventilation i rostfritt stål, eller en frihängande köksfläkt med kolfilter i svart, så har Fjäråskupan lösningen. Kontakta oss för att skapa din skräddarsydda köksfläkt. Alternativt kan du alltid hitta inspiration på vår hemsida och kika igenom vårt breda utbud av fläktar.

Relaterade produkter