Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar.

Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar.

Extern motor

Letar du efter en köksfläkt med styrning för extern fläktmotor? Då kan ni välja fritt bland alla Fjäråskupans modeller.

Vill man ha en tyst och effektiv köksfläkt så kan man välja att ha en extern köksfläkt, eller extern fläktmotor som vi vill kalla det, som är tänkt att användas till en spiskåpa med en egen ventilationskanal.

Alla Fjäråskupans modeller kan fås med styrning för extern fläktmotor och tillsammans med en ljuddämpare kan det bli mycket tyst i ditt kök.

Vid längre och komplicerade kanaler är det oftast ett bättre alternativ att välja en extern motor än en vanlig intern standardmotor. Inte enbart för att man får en starkare motor och kommer längre bort från motorns ljud, utan för att en sugande fläktmotor på till exempel taket ”tvingar” ut luften bättre än en tryckande fläktmotor nere i köksfläkten.

Elektroniken har åtta hastighetslägen och 15 minuters eftergångstimer. Möjlighet till att styra köksfläkten med fjärrkontroll finns. Fjäråskupans alla köksfläktar med intern eller extern EC-motor kan dessutom styras med vår egna app genom Bluetooth. I appen finns också bland annat påminnelse för när det är dags att tvätta dina fettfilter, möjlighet att programmera in eftergångstimerns standardhastighet samt justera in köksfläkten för periodisk ventilation.

Periodisk ventilation är en snillrik funktion som är tänkt att användas i till exempel sommarstugor eller andra hus där luften ”står still” och som har en dålig eller saknad övrig ventilation. Funktionen innebär att köksfläktens motor går på lägsta hastighet några minuter varje timme, dygnet runt. På detta sätt hjälper köksfläkten till med luftombytet vilket leder till bättre inomhusluft.

Elektroniken är även utrustad med ett potentialfritt växlande relä, som förslagsvis kan användas till att skicka en signal till fastighetens FTX-system. När FTX-systemet får en signal förstår det att köksfläkten har på sin fläktmotor. Eftersom köksfläkten suger ut luft skapas ett undertryck i huset och då kan FTX-systemet kompensera detta genom att öka tilluften och sänka sin frånluft medan köksfläkten är på. Detta hjälper fläkten till att inte behöva jobba så hårt i onödan.

Ljuddämpare är inte ett krav men en rekommendation, framförallt om motorn befinner sig närmare än tre meter från köksfläkten. Vid längre kanaldragningar kan man klara sig utan ljuddämpare och ändå få en bra och tyst köksfläkt.

Se våra externa motorer »

Kontakta oss

Har du fler frågor om externa motorer eller våra andra fläktsystem, tveka inte på att kontakta oss. Med mer än 30 års samlade erfarenheter och kunskap om ventilation i allmänhet och köksfläktar i synnerhet gör vi allt för att hitta rätt lösning för just ditt hem.

Kontakta oss »

ANDRA VALBARA SYSTEM

Standardutförande – Intern motor

Fjäråskupans köksfläktar levereras i standardutförande med en högeffektiv men energisnål EC-motor.

Läs mer om vår interna standardmotor »

Centralventilation Lägenhet

En spiskåpa med motordrivet spjäll och grundflödeslucka anpassad för lägenheten är något du behöver om du bor i flerfamiljshus och delar ventilation med andra.

Läs mer om Centralventilation Lägenhet »

Centralventilation Villa

Med Centralventilation Villa är spiskåpan utrustad med ett motordrivet spjäll med grundflödeslucka.

Läs mer om Centralventilation Villa »

InHouse kolfilter/recirkulation

Fjärsåkupans kolfilterlösning InHouse är alternativet där kanaldragningen är svår eller helt enkelt inte finns.

Läs mer om InHouse »

PlasmaClean recirkulation

Ett plasmafilter renar inte bara luften från dofter utan tar även bland annat hand om mögel, allergener, pollen, rök och bakterier.

Läs mer om PlasmaClean »

NonStop

NonStop är en enkel grundventilationslösning för flerfamiljshus där självdragsventilationen inte fungerar.

Läs mer om NonStop »

Centralventilation Relä

För dig som har ett nyare eller intelligent FTX-aggregat som behöver en potentialfri slutande kontakt för forcering.

Läs mer om Centralventilation Relä »

Assist Plus

Kraftfull hjälpmotor (500 m3/h) som möjliggör en maximal optimering av flödet genom kåpan.

Läs mer om Assist Plus »

Assist

Hjälpmotor som hjälper till att ge nytt liv i äldre och lite trötta centralventilationssystem.

Läs mer om Assist »