Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar.

Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar.

Centralventilation Villa

Bor du i villa och är på jakt efter en köksfläkt till ditt centralventilationssystem? Då har Fjäråskupan många modeller att välja på.

Centralventilation för villa är ett mycket vanligt ventilationssystem – inte minst i äldre hus men också i nyare villor samt i lägenheter där man saknar intern fläktmotor i köksfläkten.

I en lägenhet är centralfläktsmotorn oftast placerad i/bakom kryddhyllan. Är fastigheten utrustad med ett så kallat “kryddhylleaggregat” bör man kontakta oss för att säkerställa att det finns tillräckligt med plats för kåpans styrelektronik.

Centralventilationssystemet är uppbyggt så att centralfläktsmotorn evakuerar ut luften ur kök, badrum, WC och övriga våtutrymmen dygnet runt. Spiskåpan är utrustad med ett motordrivet spjäll med grundflödeslucka och styrning för centralfläktsmotorn. Vid matlagning öppnar spiskåpan sitt spjäll samt höjer hastigheten på centralfläktsmotorn.

Styrsystemet har både transformatorstyrning för klassisk AC-motor och 1-10Vdc-styrning för EC-motor. Samma styrelektronik kan även styra de flesta äldre värmeväxlarsystemen.

Spiskåpan har även en timerfunktion för våtrumsforcering som bör användas för att snabbt evakuera ut fuktig luft från badrum efter dusch/bad.

En köksfläkt med centralventilation för villa är lämplig för dig som redan är nöjd med centralfläktens sugkapacitet. Om denna inte fungerar tillfredsställande rekommenderar vi uppgradering av centralfläkten eller vårt standardsystem med intern fläktmotor i köksfläkten.

Köksfläkten/spiskåpans funktion påverkas självklart av monteringshöjden, men även centralfläktens sugkapacitet påverkar spiskåpans funktion. Har funktionen varit undermålig innan kommer den inte bli bättre för att man väljer en nyare spisfläkt med snyggare design. Vid undermålig funktion bör man därför överväga att uppdatera till en kraftigare centralfläktsmotor, separera systemen så att köksfläkten får en egen ventilationskanal eller utrusta spisfläkten med en assisterande hjälpmotor (som våra fläktsystem Assist och Assist Plus).

Systemet finns till nästan alla modeller men Fjäråskupan rekommenderar bara Centralventilation Villa till väggfläktar, inbyggnadsprodukter eller vid installation av köksfläkt i skåp.

Kontakta oss

Har du fler frågor om Centralventilation Villa eller våra andra fläktsystem, tveka inte på att kontakta oss. Med mer än 30 års samlade erfarenheter och kunskap om ventilation i allmänhet och köksfläktar i synnerhet gör vi allt för att hitta rätt lösning för just ditt hem.

Kontakta oss »

ANDRA VALBARA SYSTEM

Standardutförande – Intern motor

Fjäråskupans köksfläktar levereras i standardutförande med en högeffektiv men energisnål EC-motor.

Läs mer om vår interna standardmotor »

Extern motor

Fjäråskupan tillhandahåller flera olika alternativ av externa motorer som ger en tyst och effektiv köksfläkt.

Läs mer om externa motorer »
Se våra externa motorer »

Centralventilation Lägenhet

En spiskåpa med motordrivet spjäll och grundflödeslucka anpassad för lägenheten är något du behöver om du bor i flerfamiljshus och delar ventilation med andra.

Läs mer om Centralventilation Lägenhet »

InHouse kolfilter/recirkulation

Fjärsåkupans kolfilterlösning InHouse är alternativet där kanaldragningen är svår eller helt enkelt inte finns.

Läs mer om InHouse »

PlasmaClean recirkulation

Ett plasmafilter renar inte bara luften från dofter utan tar även bland annat hand om mögel, allergener, pollen, rök och bakterier.

Läs mer om PlasmaClean »

NonStop

NonStop är en enkel grundventilationslösning för flerfamiljshus där självdragsventilationen inte fungerar.

Läs mer om NonStop »

Centralventilation Relä

För dig som har ett nyare eller intelligent FTX-aggregat som behöver en potentialfri slutande kontakt för forcering.

Läs mer om Centralventilation Relä »

Assist Plus

Kraftfull hjälpmotor (500 m3/h) som möjliggör en maximal optimering av flödet genom kåpan.

Läs mer om Assist Plus »

Assist

Hjälpmotor som hjälper till att ge nytt liv i äldre och lite trötta centralventilationssystem.

Läs mer om Assist