Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar.

Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar.

Centralventilation Relä

Söker ni efter en designad spiskåpa för centralventilation med potentialfritt slutande relä? Då har Fjäråskupan flera modeller för er.

Har ni ett nyare eller intelligentare FTX-aggregat? Är köksfläkten kopplad till detta aggregat och delar den ventilationskanalen med bad och våtutrymmen? Då brukar aggregatet vilja ha en potentialfri slutande reläsignal för att forcera sitt flöde vid matlagning.

Spiskåpan är då försedd med ett motordrivet spjäll med grundflödeslucka. Spiskåpan har ingen egen motor utan FTX:s centralfläktmotor styr hela fastighetens luftflöden. Grundflödet justeras (av en ventilationstekniker) in via en lucka i spjället. Vid matlagning öppnas spjället och ett relä sluter sig så att en signal skickas till FTX. När FTX-aggregatet får signalen forcerar den sitt flöde. Spjällfunktionen styrs via en timer som automatiskt återgår till grundflöde efter cirka 60 min.

Det finns även en funktion för våtrumsforcering. Då är spjället i spisfläkten stängt medan FTX-aggregatet forceras i 30 minuter, detta för att snabbt få bort fukt från badrum efter bad/dusch.

Nästan alla Fjäråskupans modeller kan fås med detta system (vägghängda, skåpmonterade, inbyggnadsprodukter eller kundanpassade specialkupor). Frihängande och vertikala kupor går att få med styrsystemet även om det inte är rekommenderat. Då forceringsflödet vid centralventilation oftast är mycket lågt (ca: 30-40 l/s) rekommenderar Fjäråskupan därför inte vertikala eller frihängande spisfläktar till detta system. Det går helt enkelt inte att garantera en god funktion då både vertikala och frihängande fläktar behöver ett forceringsflöde på minst 150 l/s för att säkerställa en tillräcklig funktion.

Fjäråskupan rekommenderar en monteringshöjd på 50 cm över hällen, men även kupans bredd och djup påverkar funktionen. Om det är möjligt bör du välja en bredare kupa än hällens bredd och kom ihåg att alltid beställa en extra djup kupa om köksbänken är djupare än vanligt, annars kommer inte spiskåpan klara av att fånga in oset.

Söker du en designad köksfläkt med intern motor? Då kan du välja bland alla Fjäråskupans modeller.

Väljer ni en köksfläkt i standardutförande från Fjäråskupan så innebär det att ni får en produkt som är utrustad med en stark intern EC-motor.

Motorn är mycket energisnål, framförallt på de lägre hastigheterna, men även vid högsta hastighet då den levererar cirka 900m3/h (vid normal installation). Den starka motorn ser till att det finns extra att ge om man behöver vädra ur snabbt. Motorn går mycket tyst, främst på de lägre hastigheterna eftersom den då inte behöver jobba lika hårt som en mindre motor hade fått göra.

En intern fläktmotor i en köksfläkt är tänkt att anslutas till en egen ventilationskanal. Ventilationskanalens dimension bör vara 160 mm (eller mer) för att inte skapa ett onödigt mottryck för fläktmotorn, framför allt vid långa och komplicerade rördragningar.

Kontakta oss

Har du fler frågor om Centralventilation Relä eller våra andra fläktsystem, tveka inte på att kontakta oss. Med mer än 30 års samlade erfarenheter och kunskap om ventilation i allmänhet och köksfläktar i synnerhet gör vi allt för att hitta rätt lösning för just ditt hem.

Kontakta oss »

ANDRA VALBARA SYSTEM

Standardutförande – Intern motor

Fjäråskupans köksfläktar levereras i standardutförande med en högeffektiv men energisnål EC-motor.

Läs mer om vår interna standardmotor »

Extern motor

Fjäråskupan tillhandahåller flera olika alternativ av externa motorer som ger en tyst och effektiv köksfläkt.

Läs mer om externa motorer »
Se våra externa motorer »

Centralventilation Lägenhet

En spiskåpa med motordrivet spjäll och grundflödeslucka anpassad för lägenheten är något du behöver om du bor i flerfamiljshus och delar ventilation med andra.

Läs mer om Centralventilation Lägenhet »

Centralventilation Villa

Med Centralventilation Villa är spiskåpan utrustad med ett motordrivet spjäll med grundflödeslucka.

Läs mer om Centralventilation Villa »

InHouse kolfilter/recirkulation

Fjärsåkupans kolfilterlösning InHouse är alternativet där kanaldragningen är svår eller helt enkelt inte finns.

Läs mer om InHouse »

PlasmaClean recirkulation

Ett plasmafilter renar inte bara luften från dofter utan tar även bland annat hand om mögel, allergener, pollen, rök och bakterier.

Läs mer om PlasmaClean »

NonStop

NonStop är en enkel grundventilationslösning för flerfamiljshus där självdragsventilationen inte fungerar.

Läs mer om NonStop »

Assist Plus

Kraftfull hjälpmotor (500 m3/h) som möjliggör en maximal optimering av flödet genom kåpan.

Läs mer om Assist Plus »

Assist

Hjälpmotor som hjälper till att ge nytt liv i äldre och lite trötta centralventilationssystem.

Läs mer om Assist »