Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar.

Fläktsystem

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Det kan se ut på ett visst sätt i en äldre villa och på ett annat i sätt i en nybyggd lägenhet. Men oavsett förutsättningar kan du alltid använda Fjäråskupans köksfläktar.

Bänkfläkt/downdraft-fläkt

En downdraft-köksfläkt, eller bänkfläkt, ger mer ett mer öppet kökslandskap då ingen ”vanlig” köksfläkt behövs ovanför hällen.

Downdraft-köksfläkt eller bänkfläkt är ett samlingsnamn för alla nedåtsugande köksfläktar. Det finns olika varianter av dessa, såsom egna enheter bakom/vid sidan om samt inbyggda i hällen, men gemensamt är att alla bygger på att man med hjälp av ett högt luftflöde tvingar oset neråt.

En downdraft-fläkt fungerar bra då luftflödet befinner sig nära kokkärlen vilket innebär att man vid användning av höga kokkärl kan ibland kan behöva lägga ett lock på glänt så att ångan riktas mot fläktens utsug.

En downdraft-köksfläkt finns i olika varianter. Fjäråskupans downdraft-fläktar Vy och Horisont är monterad i mitten av en induktionshäll. Inga hinder finns därmed mellan höger och vänster sida av induktionszonerna så att kokkärlen enkelt kan flyttas från ena till andra sidan. Induktionshällarna är utrustade med den senaste induktionstekniken och har en extern fläktmotor i skåpets sockel för lägre fläktljud.

Du kan antingen ansluta motorn till en frånluftskanal eller till recirkulationsfilter som göms i skåpets sockel.

Recirkulationsfilter finns i två varianter: InHouse kolfilter eller plasmafiltret PlasmaClean. Vid användning av vårt plasmafilter så ska kolfiltret bytas ut ungefär vart 7:e år. Använder man endast kolfilter så behöver detta bytas ut ungefär var 18:e månad.

Funderar man på att köpa en downdraft-fläkt så måste man säkerställa att det finns plats för fläktens rör i bakkant på bänkskåpet då endast 40 cm djupa lådor kan normalt användas.

Söker du en designad köksfläkt med intern motor? Då kan du välja bland alla Fjäråskupans modeller.

Väljer ni en köksfläkt i standardutförande från Fjäråskupan så innebär det att ni får en produkt som är utrustad med en stark intern EC-motor.

Motorn är mycket energisnål, framförallt på de lägre hastigheterna, men även vid högsta hastighet då den levererar cirka 900m3/h (vid normal installation). Den starka motorn ser till att det finns extra att ge om man behöver vädra ur snabbt. Motorn går mycket tyst, främst på de lägre hastigheterna eftersom den då inte behöver jobba lika hårt som en mindre motor hade fått göra.

En intern fläktmotor i en köksfläkt är tänkt att anslutas till en egen ventilationskanal. Ventilationskanalens dimension bör vara 160 mm (eller mer) för att inte skapa ett onödigt mottryck för fläktmotorn, framför allt vid långa och komplicerade rördragningar.

Kontakta oss

Har du fler frågor om bänkfläktar eller våra andra fläktsystem, tveka inte på att kontakta oss. Med mer än 30 års samlade erfarenheter och kunskap om ventilation i allmänhet och köksfläktar i synnerhet gör vi allt för att hitta rätt lösning för just ditt hem.

Kontakta oss »

ANDRA VALBARA SYSTEM

Standardutförande – Intern motor

Fjäråskupans köksfläktar levereras i standardutförande med en högeffektiv men energisnål EC-motor.

Läs mer om vår interna standardmotor »

Extern motor

Fjäråskupan tillhandahåller flera olika alternativ av externa motorer som ger en tyst och effektiv köksfläkt.

Läs mer om externa motorer »
Se våra externa motorer »

Centralventilation Lägenhet

En spiskåpa med motordrivet spjäll och grundflödeslucka anpassad för lägenheten är något du behöver om du bor i flerfamiljshus och delar ventilation med andra.

Läs mer om Centralventilation Lägenhet »

Centralventilation Villa

Med Centralventilation Villa är spiskåpan utrustad med ett motordrivet spjäll med grundflödeslucka.

Läs mer om Centralventilation Villa »

InHouse kolfilter/recirkulation

Fjärsåkupans kolfilterlösning InHouse är alternativet där kanaldragningen är svår eller helt enkelt inte finns.

Läs mer om InHouse »

PlasmaClean recirkulation

Ett plasmafilter renar inte bara luften från dofter utan tar även bland annat hand om mögel, allergener, pollen, rök och bakterier.

Läs mer om PlasmaClean »

NonStop

NonStop är en enkel grundventilationslösning för flerfamiljshus där självdragsventilationen inte fungerar.

Läs mer om NonStop »

Centralventilation Relä

För dig som har ett nyare eller intelligent FTX-aggregat som behöver en potentialfri slutande kontakt för forcering.

Läs mer om Centralventilation Relä »

Assist Plus

Kraftfull hjälpmotor (500 m3/h) som möjliggör en maximal optimering av flödet genom kåpan.

Läs mer om Assist Plus »

Assist

Hjälpmotor som hjälper till att ge nytt liv i äldre och lite trötta centralventilationssystem.

Läs mer om Assist »