Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

18 december, 2018

Fläktmotorer och installation – värt att veta om köksfläktar

Fläktmotorer och installation – värt att veta om köksfläktar_img

Att ha en effektiv fläkt i köket ger enkelt en högre luftkvalitet. Fläkten hjälper effektivt till att filtrera bort fett, os, rök och dålig luft från spisen när du lagar mat. Fläktkåpans design är också viktig för att fånga upp så mycket ångor och os från spisen som är möjligt utan att begränsa sikten. Saker som fläktmotorer och installation kan verka krångligt och precis som med många andra saker är det många aspekter att ta in när det kommer till att välja vilket köksfläkt som passar bäst för just ert hem. Vilken fläktmotor och vilket fläktsystem som ska användas är första saken att ta reda på. Ska luften föras ut från köket eller ska den renas och cirkuleras? En fläktmotors funktion är att ta den “dåliga” luften och föra ut den från köket. Det finns flera olika varianter – takmotor, extern motor på vind eller husfasad och till sist en inbyggd motor.

Fläktmotorer till köksfläkten

Köksfläkten, eller snarare själva kupan, kan vara ansluten till en extern motor eller ha ett kolfilter som renar luften från spisen. När fläkten är påslagen sugs luften upp i kupan och sedan ut ur huset eller cirkuleras genom kolfiltret. Recirkulerande fläktar fungerar nämligen på det viset att de fångar upp ångorna från spisen som blir till när man lagar mat för att sedan rena den och skicka tillbaka luften ut i rummet. Vilket alternativ som passar er beror till stor del på vilken sorts hur ni bor i och hur ventilationssystemet ser ut.

Luftkvalitet – köksfläkt och fläktmotor

För den bästa luftkvaliteten i hemmet är det mest effektivt med en frånluftsfläkt. De tar upp en större mängd luft och är starkare. En annan fördel med en frånluftsfläkt är att de inte ger ifrån sig lika mycket ljud som en fläkt med integrerad fläktmotor. En bättre luftkvalitet i hemmet har bevisad effekt för att minska risken för både astma och allergier.

Fläktmotorer för lägenhet och villa

Bor man i lägenhet är det inte lika vanligt med frånluftsfläkt. Det beror på att det behövs en luftkanal där luften sugs ut, vilket inte finns i alla lägenhetshus. Idag finns dock kolfilterfläktar med effektiva fläktmotorer och mycket bra filter som effektivt rensar luften från ångor och os som uppkommer när man lagar mat. Glöm inte att göra byta kolfiltret med jämna mellanrum för bästa funktion.

Köksfläktar är ett hantverk

Fjäråskupan kommer från en lång tradition av plåtslageri och hantverk där alla av våra kåpor tillverkas för hand av våra duktiga medarbetare. Det betyder att vi kan anpassa våra modeller precis efter era specifikationer och att de kommer att passa för alla typer av fläktmotor, fläktsystem och ventilationskanaler. Vi bygger en kåpa för er, oavsett vilken av våra modeller det rör sig om. Dessutom har vi ett mycket stort antal färger och finishar att välja mellan, det finns alltid en färg som passar era önskemål!

Är du intresserad av en ny fläktmotor, köksfläkt eller fläktkåpa kan du antingen surfa in på vår webbshop, besöka någon av våra återförsäljare eller komma till vårt showroom i Torslanda en liten bit utanför Göteborg. Eller varför inte kontakta oss direkt för pris på fläktmotor och köksfläkt eller information om hur vi tillsammans skapar de bästa lösningar med en snygg köksfläkt för just ert hem.

Relaterade produkter