Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

28 februari, 2017

Fjäråskupan – Med unik form och funktion

Fjäråskupan – Med unik form och funktion_img

Leif Hammarberg, VD Fjäråskupan, svarar på frågor kring köksfläktar – funktioner, trender, mönster och design i tidningen Villaspecial.

Av Emilia Radow Ingvarson

Vilka funktioner ska man titta efter i en fläkt?

– Det viktigaste med en köksfläkt är ju att få bort matoset ur köket, och det kan man göra på flera sätt. Vanligast är att föra ut matoset ur huset eller lägenheten med hjälp av ett ventilationsrör. Då är fläktens motorkapacitet och storleken på ventilationskanalen viktiga.
Kapaciteten i motorn mäts i form av kubikmeter luft per timme, men en bra motor ska inte behöva köras på maxfunktion för att ge ett bra resultat.
Det ska räcka med att köra på de lägre nivåerna, då blir även ljudet lägre. När det kommer till ventilationskanalen ska den vara så kort som möjligt med så få böjar som möjligt. På Fjäråskupan rekommenderar vi en diameter på 160 mm för kanalen.
Bor du i lägenhet med centralventilation behöver du tänka på luftflödet. Eftersom flödet ofta är lägre i sådana lägenheter blir själva utformningen på kupan desto viktigare. En kupa med ett stort omfång undertill ger bättre funktion.
Finns inget ventilationsrör i närheten av spisen är alternativet en kolfilterfläkt. De nya kolfilterlösningarna på marknaden är bra men för att funktionen ska fortsätta vara på topp bör man byta filter efter ca 300 timmars matlagning. Våra kupor signalerar när det är dags att byta filter.

– Just nu håller Fjäråskupan på att utveckla ett nytt kretskort med en ny tillhörande panel som ger kuporna en ännu mera clean finish. I kretskortet kommer vi addera en funktion för appstyrning. Då kan fläkten sättas på och stängas av, och ljuset styras och dimras med appen. Sedan kommer vi också bygga in info som när fettfiltret ska diskas och eventuellt kolfilter bytas. Med det nya styrkortet kommer vi kunna addera ytterligare funktionaliteter under resans gång.

Ni erbjuder en service som heter Decoprint. Berätta!

– Decoprint är en mönsterlackering som kan läggas på många av våra kupor. Mönstret appliceras jämnt över kupans yta med hjälp av ett vattenbad och därefter klarlackas det. De mönster som är populärast just nu är carrarmarmor, läder, rost och granit.

Sen finns det även en metod ni kallar Imprint. Hur går den processen till?

Imprint är en rostfri plåt som behandlas i ett syrabad för att få en annan finish. Vi kan idag erbjuda plåt som ser ut som koppar, brons, mässing, åldrat järn och spegelblankt stål. Fördelen med den här metoden är att materialet blir beständigt. Riktig mässing och koppar ärgar och tappar sin finish ganska snabbt. Imprint däremot håller samma finish hela tiden.

Som fläktspecialist, vilken fläkt skulle du själv välja att ha hemma?

– Jag bor i en lägenhet där vardagsrum och kök går i ett och har därför valt en helt integrerad fläkt som döljs i ett skåp. Den heter Subtil och är en av våra storsäljare. Trenden idag är att antingen ska fläkten inte synas alls, utan döljas i ett skåp eller uppe i taket. Eller så ska den sticka ut och vara mer karaktärsfull, gärna med specialanpassade mässingsdetaljer, specialfärger eller specialmått.

Vad är det som gör Fjäråskupan unika på marknaden?

– Vår flexibilitet. Allt vi bygger i vår fabrik i Torslanda sker på kundorder och anpassas efter varje kunds unika behov. Någon kan behöva en speciell höjd på skorstenen som ska sitta under ett snedtak, en annan kund behöver en extra djup kupa för att kökets bänkskiva är djupare än standardmåttet 60 cm.
Det kan också vara önskemål om en specialfärg för att matcha spisen eller köksluckorna.
Alla våra kupor kan anpassas för marknadens olika tekniska lösningar. Det innebär att kunden väljer kupa utifrån design och så löser Fjäråskupan allt det tekniska. Det är bara i några enstaka fall som design och teknik inte kan integreras till 100 %. Takinfällda kupor kräver en extern motor och vertikala kupor är inte den bästa lösningen för centralventilation eftersom luftflödena är låga. Men annars finns det inga som helst begränsningar.

Tillägg 2020-08-17: Mönsterlackeringen Decoprint är inte längre tillgängligt som standardtillval.

Relaterade produkter