Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

26 oktober, 2018

Effektiv köksfläkt – en viktig del för ett trivsamt kök

Effektiv köksfläkt – en viktig del för ett trivsamt kök_img

En effektiv köksfläkt är mycket viktig, i det närmaste essentiell för ett modernt och trivsamt kök. Köksfläkten tar bort stek- och matos, ger en bättre luftkvalitet i hemmet och med rätt design är den dessutom en snyggt kök. Därför utvecklar vi Fjäråskupan våra fläktkåpor med de bästa fläktmotorerna på marknaden. Hos oss möts design och funktionalitet i alla våra produkter.

En effektiv köksfläkt tar bort os och lukt

Olika byggnader, hem och kök har olika förutsättningar. Till exempel är det vanligaste i äldre hyreshus självdragsventilation. Då är en kolfilterfläkt det enda alternativet och en fläktmotor uteslutet. I moderna hyreshus eller villor kan fläktmotorer användas för att dra ut luft från till exempel köksfläkten. Fläktmotorn är antingen integrerad i fläktkåpan, eller så installeras en extern fläktmotor. Det går alltså att installera en fläktmotor för kök externt. I det fallet kan fläktmotorn monteras till exempel på ytterväggen eller på vinden. På så vis minskar ljudet från fläkten ytterligare.

Fläktmotor med periodisk ventilation

Periodisk ventilation innebär att köksfläkten slår på sig själv med ett visst bestämt intervall som går att programmera, till exempel 6 minuter per timme. Funktionen bidrar med en bättre cirkulation i hemmet och därmed bättre luft. Dessutom minskar risken för fukt och mögel. Funktionen passar utmärkt för till exempel sommarstugor eller fritidshus där luften står still under längre perioder.

Inget buller med en modern och effektiv köksfläkt

Idag är öppen planlösning, det vill säga att vardagsrum och kök är sammanhängande, vanligt. Det ställer stora krav på en låg ljudnivå från köksfläkten. Som tidigare nämnt är extern fläktmotor att föredra för lägsta möjliga ljudnivå. Men kommer inte fläkten att störa om den startar en gång i timmen? Faktiskt inte! Moderna fläktmotorer och fläktsystem låter väldigt lite och stör inte nämnvärt. Glöm buller och störande ljud, med våra fläktmotorer är det lugnt och skönt hemma.

Håller luften ren och fräsch

Med ren luft i hemmet minskar risken för astma och allergier. För att luften ska vara ren är cirkulation A och O. Detta gäller både köksfläkt med kolfilter eller en köksfläkt med fläktmotor. För att hålla luften ren bör man på förhand veta vilken effekt man behöver på köksfläkten, alltså hur mycket luft som köksfläkten klarar av att suga ut. Generellt brukar man säga att köksfläkten ska klara av att rena luften i rummet 10 gånger per timme. Det är viktigt att beräkna volymen på ditt kök för att hitta en fläkt med rätt kapacitet.

En annan parameter som är viktig att ha i åtanke är att doft- eller kryddstark mat kräver mer av köksfläkten. Lagar du ofta mat med mycket doft så behövs en starkare fläktmotor för att dofterna inte ska hänga kvar och sätta sig i textilier med mera.

Kompromissa inte med inredningen

För oss är det en självklarhet att våra kåpor ska vara lika snygga som de är funktionella. Vi kompromissar inte med någon av delarna oavsett om det gäller en inbyggd takfläkt i köket, induktionshäll med integrerad fläkt eller vägghängd köksfläkt. Kanske är det därför som våra köksfläktar ofta är med i olika inredningstidningar och magasin.

Att installera en ny fläkt och fläktmotor kan göra en stor skillnad för luftkvaliteten i hemmet. Hos Fjäråskupan hittar du ett mycket stort utbud av fläktkåpor och köksfläktar med snygg design, hög kvalitet och ledande funktionalitet. Hitta en ny köksfläkt idag på vår hemsida eller kontakta oss direkt. Vi hjälper er att uppnå era köksdrömmar.

Relaterade produkter