5 saker att tänka på när du ska välja köksfläkt

tänka på när du ska välja | Fjäråskupan köksfläkt

5 saker att tänka på när du ska välja köksfläkt 

Oavsett om du planerar att renovera ditt kök eller är i färd med att bygga en helt ny bostad finns det en mängd val som behöver göras för att få det slutresultat du önskar dig. Inte minst när det kommer till kökets fläktsystem då det är det som kommer hjälpa till att skapa en hälsosam och bra luftkvalitet, samtidigt som själva fläktkåpan gör mycket för hela rummets uttryck. Dock finns det mycket att tänka på när du ska välja och montera köksfläkt – höjd över spis, design, material och vilket fläktsystem du måste anpassa dig till. Nedan följer därför 5 viktiga saker att tänka på för att slå till på rätt typ av köksfläkt för ditt kök.

 

 

  1. Vilken stil är du ute efter?

 

Till att börja med kan det vara bra att fundera ut vilken stil du är ute efter. Är ditt kök lantligt och ljust är det snyggt att välja en vit köksfläkt med mjuka former, medan det i ett modernt och stilrent kök passar otroligt bra med en iögonfallande köksfläkt i rostfri och blank plåt. Kika gärna runt på olika inspirationssajter eller se vilka typer av köksfläktar återförsäljarna erbjuder för att få en känsla av vilken typ av modell som skulle kunna passa in i just ditt kök.

  1. Vilket fläktsystem finns i bostaden?

En viktig sak är att undersöka vilket typ av fläktsystem som finns där du bor. Bor du i ett flerbostadshus kanske det inte finns någon extern fläktmotor och då gäller det att välja en fläktkåpa med inbyggt kolfilter för att få en ren och fräsch luft. Bor du däremot i villa med en extern ventilationsfläkt gäller det att hitta en kåpa som fungerar tillsammans med detta. De flesta återförsäljare erbjuder modeller tillgängliga för de flesta ventilationssystem, så oavsett om du har tittat ut en köksfläkt i rostfri metall i modern eller lantlig stil så går de att anpassa efter just ditt hem.

  1. Titta på egenskaperna

Kontrollera att din köksfläkt erbjuder de egenskaper som är viktiga för dig. Se till att din nya köksfläkt placeras på en höjd där den klarar av att arbeta så effektivt och bra som den är utformad för att göra, men glöm heller inte att tänka på detaljerna. Hur vill du att belysningen ska se ut? Hur många fläktnivåer föredrar du? Vill du kunna styra din köksfläkt med fjärrkontroll? Fundera ut vilka egenskaper som passar dig och dina behov och välj sedan en modell som erbjuder just dessa.

  1. Vägghängd, uppskjutande eller gömd i köksskåpet?

Beroende på hur ditt kök är byggt eller ska byggas finns det modeller som passar mer eller mindre bra. I ett litet kök kan en skåpsmonterad köksfläkt vara ett utmärkt alternativ då den tar upp minimalt med plats och skapar ett stilrent och minimalistiskt uttryck. Har du en köksö kan en fläkt som åker upp framför spisplattorna vara ett modernt och häftigt alternativ, medan vägg- och takhängda köksfläktar passar i de flesta kök och planlösningar. Se dock till att välja rätt höjd för din köksfläkt så att den klarar av att suga upp alla ångor och allt matos som uppstår under matlagningen. 

  1. Hitta en professionell återförsäljare 

Till sist gäller det att hitta en återförsäljare av köksfläktar som erbjuder den kvalitet och design du eftersöker. Välj ett välrenommerat företag med snygga modeller och där det finns montörer som kan hjälpa dig att installera din köksfläkt på rätt höjd över din spis. På så sätt kan du känna dig säker på att den kommer kunna arbeta på ett så effektivt sätt som möjligt och förgylla ditt kök med både stil och ren luft i många år framöver.