För hand, för hem

Värt att veta när det kommer till fläktmotorer och installationer

fläktmotor för köksfläkt | Fjäråskupan

Att ha en effektiv fläkt i köket ger en högre luftkvalitet. Fläkten hjälper effektivt till att filtrera bort fett, os, rök och dålig luft från spisen. Fläktkåpans design är också viktig för att fånga upp så mycket ångor och os från spisen som är möjligt utan att begränsa sikten. Precis som med många andra saker är det många aspekter att ta in när det kommer till att välja vilket köksfläkt som passar bäst för just ert hem. Vilken fläktmotor som ska användas är en av dessa saker. Ska luften föras ut från köket eller ska den renas och cirkuleras? En fläktmotors funktion är att ta den “dåliga” luften och föra ut den från köket. Det finns flera olika varianter – takmotor, extern motor eller en inbyggd motor.

Fläktmotor till köksfläkten

Köksfläkten, eller fläktkåpan kan vara ansluten till en extern motor eller ha ett kolfilter som renar luften från spisen. När fläkten är påslagen sugs luften upp i kåpan och sedan ut ur huset eller cirkuleras genom kolfiltret. Recirkulerande fläktar fungerar nämligen på det viset att de fångar upp ångorna från spisen som blir till när man lagar mat för att sedan rena den och skicka tillbaka luften ut i rummet. Vilket alternativ som passar er beror till stor del på vilken sorts hur ni bor i och hur ventilationssystemet ser ut.

Luftkvalitet – köksfläkt och fläktmotor

För den bästa luftkvaliteten i hemmet är det mest effektivt med en frånluftsfläkt. De tar upp en större mängd luft och är starkare. En annan fördel med en frånluftsfläkt är att de inte ger ifrån sig lika mycket ljud som en fläkt med integrerad fläktmotor. En bättre luftkvalitet i hemmet har bevisad effekt för att minska risken för både astma och allergier.

Fläktmotor för lägenhet och villa

Bor man i lägenhet är det inte lika vanligt med frånluftsfläkt. Det beror på att det behövs en luftkanal där luften sugs ut, vilket inte finns i alla lägenhetshus. Idag finns dock kolfilterfläktar med effektiva fläktmotorer och mycket bra filter som effektivt rensar luften från ångor och os som uppkommer när man lagar mat. Glöm inte att göra rent filtret med jämna mellanrum för bästa funktion.

Köksfläktar är ett hantverk

Fjäråskupan kommer från en lång tradition av plåtslageri och hantverk där alla av våra kåpor tillverkas för hand av våra duktiga medarbetare. Det betyder att vi kan anpassa våra modeller precis efter era specifikationer och att de kommer att passa för alla typer av fläktmotor, fläktsystem och ventilationskanaler. Vi bygger en kåpa för er, oavsett vilken av våra modeller det rör sig om. Dessutom har vi ett mycket stort antal färger och finishar att välja mellan, det finns alltid en färg som passar era önskemål!

Är du intresserad av en ny fläktmotor, köksfläkt eller fläktkåpa kan du antingen surfa runt på vår hemsida, besöka någon av våra återförsäljare eller komma till vårt showroom i Torslanda en liten bit utanför Göteborg. Eller varför inte kontakta oss direkt för pris på fläktmotor och köksfläkt eller information om hur vi tillsammans skapar de bästa lösningar med en snygg köksfläkt för just ert hem.

Fläktmotor – en viktig del för ett trivsamt kök

IMG_2976

Köksfläkten är mycket viktig, i det närmaste essentiell för ett modernt och trivsamt kök. Fläkten tar bort stek- och matos, ger en bättre luftkvalitet i hemmet och med rätt design är den dessutom en snyggt kök. Därför utvecklar vi Fjäråskupan våra fläktkåpor med de bästa fläktmotorerna på marknaden. Hos oss möts design och funktionalitet i alla våra produkter.

En effektiv fläktmotor tar bort os och lukt

Olika byggnader, hem och kök har olika förutsättningar. Till exempel är det vanligaste i äldre hyreshus självdragsventilation. Då är en kolfilterfläkt det enda alternativet och en fläktmotor uteslutet. I moderna hyreshus eller villor kan fläktmotorer användas för att dra ut luft från till exempel köksfläkten. Fläktmotorn är antingen integrerad i fläktkåpan, eller så installeras en extern fläktmotor. Det går alltså att installera en fläktmotor för kök externt. I det fallet kan fläktmotorn monteras till exempel på ytterväggen eller på vinden. På så vis minskar ljudet från fläkten ytterligare.

Fläktmotor med periodisk ventilation

Periodisk ventilation innebär att köksfläkten slår på sig själv med ett visst bestämt intervall som går att programmera, till exempel 6 minuter per timme. Funktionen bidrar med en bättre cirkulation i hemmet och därmed bättre luft. Dessutom minskar risken för fukt och mögel.

Inget buller med modern fläktmotor

Idag är öppen planlösning, det vill säga att vardagsrum och kök är sammanhängande vanligt. Det ställer stora krav på en låg ljudnivå från köksfläkten. Som tidigare nämnt är extern fläktmotor att föredra för lägsta möjliga ljudnivå. Men kommer inte fläkten att störa om den startar en gång i timmen? Faktiskt inte! Moderna fläktmotorer och fläktsystem låter väldigt lite och stör inte nämnvärt. Glöm buller och störande ljud, med våra fläktmotorer är det lugnt och skönt hemma.

Håller luften ren och fräsch

Med ren luft i hemmet minskar risken för astma och allergier. För att luften ska vara ren är cirkulation A och O. Detta gäller både köksfläkt med kolfilter eller en köksfläkt med fläktmotor. För att hålla luften ren bör man på förhand veta vilken effekt man behöver på köksfläkten, alltså hur mycket luft som köksfläkten klarar av att suga ut. Generellt brukar man säga att köksfläkten ska klara av att rena luften i rummet 10 gånger per timme. Det är viktigt att beräkna volymen på ditt kök för att hitta en fläkt med rätt kapacitet.

En annan parameter som är viktig att ha i åtanke är att doft- eller kryddstark mat kräver mer av köksfläkten. Lagar du ofta mat med mycket doft så behövs en starkare fläktmotor för att dofterna inte ska hänga kvar och sätta sig i textilier med mera.

Kompromissa inte med inredningen

För oss är det en självklarhet att våra kåpor ska vara lika snygga som de är funktionella. Vi kompromissar inte med någon av delarna oavsett om det gäller en inbyggd takfläkt i köket, induktionshäll med integrerad fläkt eller vägghängd köksfläkt. Kanske är det därför som våra köksfläktar ofta är med i olika inredningstidningar och magasin.

Att installera en ny fläkt och fläktmotor kan göra en stor skillnad för luftkvaliteten i hemmet. Hos Fjäråskupan hittar du ett mycket stort utbud av fläktkåpor och köksfläktar med snygg design, hög kvalitet och ledande funktionalitet. Hitta en ny köksfläkt idag på vår hemsida eller kontakta oss direkt. Vi hjälper er att uppnå era köksdrömmar.

Tips för att hitta en passande väggmonterad köksfläkt

Blender S 5030-R90B

Är det dags att köpa väggmonterad köksfläkt? Att välja vilken köksfläkt som passar i just ert hem är svårt. Det är många olika faktorer att väga in för att det ska bli helt rätt. Men ska man bryta ner beslutet handlar det främst om tre saker. Budget, design och installation. Här följer lite information som kanske gör det lättare att välja, lycka till! Läs mer

Fördelar med en frihängande köksfläkt

Frihängande köksfläktar är en populär lösning i moderna kök. Funderar du på att byta köksfläkt eller bygga om köket? Här är 5 anledningar till att välja en frihängande köksfläkt.

En frihängande köksfläkt är enkel att installera

Till skillnad mot vad man kan tro är en köksfläkt som är frihängande relativ enkel att montera och installera. Självklart beror det på vilka förutsättningar man har, storleken på köket och på storleken på fläkten som ska installeras. Är du osäker på om det går att installera en frihängande köksfläkt är det alltid en bra idé att kontakta Fjäråskupan innan du beställer.

Läs mer

Köksfläktarna som är tidlösa klassiker

Hur kommer det sig att en del produkter lever vidare genom årtiondena med oförminskad popularitet? Svaret är stilren design. I Fjäråskupans sortiment finns ett par trotjänare som är lika aktuella nu som när de lanserades. De har kontinuerligt uppdaterats med den senaste tekniken men formen har varit och är densamma.

Fjaraskupan_tidlasaklassiker_1200x628_exklusiv

Exklusiv – den allra första modellen
Hela företaget Fjäråskupan startade 1989 med modellen Exklusiv. Det var den kupan plåtslagaren Ingvar Turefeldt hade med sig när han knackade på hos olika återförsäljare för att visa upp vad hans företag kunde göra. Exklusivs klassiska stil gick hem hos kunderna redan då, inte minst för att kupan passar in i många olika slags kök. Den var Fjäråskupans viktigaste produkt under hela 90-talet och är fortsatt populär och uppskattad.

Fjaraskupan_tidlasaklassiker_1200x628_accent

Accent – den perfekta kupan för skåpmontering
Fjäråskupans första skåpmonterade modell var Accent. Kupan är mycket strikt och avskalad i formen, och just därför har den blivit en klassiker. När kökstrenderna har förändrats genom åren har Accent ändå alltid haft en plats att fylla. Det gäller framförallt i små kök eftersom Accent bara mäter 15 cm på höjden och därför ger gott om plats för förvaring i skåpet ovanför. Accent är lika aktuell idag som då den lanserades i slutet på 90-talet.

Fjaraskupan_tidlasaklassiker_1200x628_carisma

Carisma – för lång tjänstgöring i köket
Carisma är en vidareutveckling av Exklusiv och har en design som gör den tidlös. Om Exklusiv är mer rustik i sitt uttryck är Carisma desto mer slimmad och avskalad. Det breda omfånget gör att den fångar upp os mycket effektiv och den klassiska formen smälter snyggt in i köket. Det är en köksfläkt som kommer kännas som en självklarhet under många år.

Fjaraskupan_tidlasaklassiker_1200x628_cupolFjaraskupan_tidlasaklassiker_1200x628_arcad

Cupol & Arcad – stilrena och följsamma
Flera av Fjäråskupans kupor är syskonmodeller i och med att de finns i två versioner, till exempel vägghängda respektive frihängande. Ett sådant syskonpar är den vägghängda Cupoloch den frihängande Arcad. Här har strikta raka linjer fått sällskap med mjuka former vilket lett till att de blivit riktiga storsäljare. Just den raka skorstenen och böjda fronten gör att modellerna passar in många olika slags kök, både sparsmakade och ombonade.

Fjaraskupan_tidlasaklassiker_1200x628_frontFjaraskupan_tidlasaklassiker_1200x628_niva

Front & Nivå – diskret elegans  
Ett annat modellpar som också blivit mycket uppskattat är vägghängda Nivåoch skåpmonterade Front. Mycket av populariteten har att göra med den diskret rundade fronten. Den neutrala stilen gör att Nivå och Front passar in i de flesta sammanhang. De syns men gör inte mycket väsen av sig. För den som just letar efter en lågmäld skåpmonterad kupa är Front ett bra val. Den är bara 4 cm hög blir därför nästintill osynlig under skåpet där den monteras.

Så förbättrar Fjäråskupans köksfläktar inomhusmiljön

Juni_blogg_nyhetsbrev_Sentense_1200x628_1

Om du slår upp en svensk inredningstidning och chansen är mycket stor att ett eller flera av köken som är med har en kupa från Fjäråskupan. Vår design är väldigt uppskattad och den stora flexibiliteten i både form och funktion gör att våra produkter ofta hittar hem i specialritade kök. Men vad få vet om är de stora fördelarna på insidan köksfläktarna. Vi eftersträvar hela tiden att vara innovativa och hitta nya tekniska lösningar som förenklar och förbättrar vardagen.

NYTT SPJÄLL ÖKAR KAPACITETEN

I alla våra köksfläktar för centralventilation finns ett spjäll som stänger till ventilationen när fläkten inte används. Det är för att köket inte ska ”stjäla” ventilationskraft från våtutrymmen som badrum och tvättstuga som behöver bra ventilation dygnet runt. För att kunna få plats i kupan var de tidigare spjällen begränsade i storlek vilket också ledde till att ventilationskapaciteten blev begränsad. Nu har vi tagit fram ett nytt spjäll som öppnar sig mycket mer. Designen inuti kuporna har helt enkelt gjorts om för att ge mer plats åt spjällen, och därmed har kapaciteten ökat.

DET SMARTA RELÄT GER BÄSTA MÖJLIGA VENTILATION

Ett relä är en slags elektrisk strömbrytare som styr andra större strömmar. För att förstå genialiteten hos Fjäråskupans relä behövs en liten bakgrundsbeskrivning. I de villor som byggs idag får köksfläkten ofta en egen kanal som är helt skild från den övriga centralventilationen. Nu kan man tro att det helt löser de centralventilationsproblem som kan förekomma med övertryck och undertryck, men det är inte fullt så enkelt. Ofta kan den standardmotor som finns inne i kupan, eller den externa köksfläktsmotorn som sitter på taket, omsätta så höga luftflöden att det skapas ett högt undertryck i huset. Det hinner alltså inte komma in lika mycket luft i huset som förs ut, och det kan kännas ”tätt”. Men i Fjäråskupans kupor finns ett relä som kan ”prata” med centralventilationsanläggningen. När köksfläkten går igång skickas en signal till centralventilationen som då kan anpassa sig därefter. På så sätt uppnås bästa möjliga ventilation. Det här reläet har funnits i Fjäråskupans utbud i många år, men på grund av att det kräver en lite teknisk förklaring är det många som missar dess genialitet. Men nu vet du!

Juni_blogg_nyhetsbrev_Sentense_1200x628_2

ANVÄND PERIODISKT VENTILATION FÖR ETT FRÄSCHARE HEM

Periodisk ventilation är en funktion som gör att köksfläkten slår på sig automatiskt och går ett visst antal minuter per timme. Funktionen är till för att på ett enkelt sätt få bättre cirkulation i bostaden. Tack vare den kan man också undvika kvalmig luft i fritidsbostäder, som den i sommarstugan när den öppnas på våren. Med periodisk ventilation undviker man också fukt och minskar risken för mögel.  

FLÄKTSYSTEM OCH TEKNISKA UTFÖRANDEN

Hur ventilationskanaler ser ut och fungerar skiljer sig från bostad till bostad. Fjäråskupan erbjuder därför lösningar för centralventilation i villa såväl som lägenhet, hjälpmotorer och externa motorer. Under Fläktsystem har vi samlat all viktig information som du kan behöva i val av köksfläkt. Oavsett system och tekniskt utförande ingår alltid kontrollpanel i form av touch-funktion eller vred, LED-belysning med steglös dimmerfunktion och maskindiskbara fettfilter i metall. Och tveka inte att kontakta oss om du har frågor kring centralventilation och hur Fjäråskupans fläktar kan anpassas till olika ventilationssystem.

Juni_blogg_nyhetsbrev_Sentense_1200x628_3

Gör ditt kök elegant och effektivt med hjälp av en fläktmotor

Det finns många fördelaktiga skäl att installera en köksfläkt. Det är viktigt för att säkerställa en bra luftkvalitet i hemmet då den hjälper till att effektivt filtrera bort rök, fett och skadliga gaser. Själva fläktkåpan gör också att du som lagar maten kan se ordentligt och slipper stå och laga mat i matos och ångor. Som med de flesta hushållsapparater finns det en hel del att tänka på när du ska välja köksfläkt. Till exempel om du vill att fläkten ska föra ut luften eller om det räcker med att den renas och cirkuleras. En fläktmotor hjälper till att föra vidare luften ut från köket och kommer i olika varianter – takmotor, extern motor eller en inbyggd motor.

Läs mer

Fjäråskupans flexibla lösningar ger dig ett personligt hem

 

Fjäråskupan_För_Hand_0496

På Fjäråskupan är vår nisch flexibilitet, och det innefattar allt från stil och storlek till ventilationssystem. Oavsett om du bor i ett anrikt och kanske k-märkt hem, eller en modern innerstadslägenhet, så har vi garanterat en köksfläkt som passar. Allt kan anpassas så att du får just ditt drömkök.

Montering av kupan

Förutom inbyggnadsprodukter har vi även vägghängda, frihängande, skåpmonterade och takmonterade köksfläktar. Du kan till exempel ha en frihängande fläkt över köksön som elegant svävar i vajrar, eller en takinfälld fläkt som bara avslöjar sig genom sin belysning. Om det inte finns möjlighet att koppla fläkten till ett ventilationsrör kan du ha en kolfilterlösning. Vi kan också erbjuda Vy som är induktionshäll och downdraftfläkt i ett.

Klassiskt, minimalistiskt eller retro

Fjäråskupans köksfläktar finns i tre olika designstilar. Den klassiska looken står för tidlöshet och elegans. De köksfläktarna kommer se lika bra ut om tio år som de gör idag. Ta till exempel kupan Exklusiv som var den första kupan som designades hos Fjäråskupan. Den är lika populär idag som då. Den minimalistiska designen är mera djärv. Där karakteriseras kuporna av rena och raka linjer för moderna hem. De köksfläktarna gör sig mycket bra i avskalade och stilrena köksmiljöer. Slutligen har vi den mycket populära retrostilen som ofta bjuder på mjuka former och spännande detaljer. Perfekt för den som vill ha ett kök med mycket karaktär. 

Du väljer färg på köksfläkten

Vad sägs om mer än 1000 olika kulörer att välja på? Om det låter överväldigande så tänk så här: Vill du ha en kupa som matchar färgen på spisen eller någon annan detalj i köket? Kanske fondväggen eller vintage-tapeten? Då kan Fjäråskupan ordna det. Hos oss är dina valmöjligheter i stort sett oändliga eftersom alla kupor går att få i de 1950 tillgängliga NCS-kulörerna och färgsystemet RALs samtliga nyanser.

Det finns alltid en lösning

Eftersom vi på Fjäråskupan bygger alla köksfläktar för hand, och eftersom våra produkter är kompatibla med alla slags fläktsystem och ventilationskanaler, så kan vi alltid hitta en lösning. Tveka inte att kontakta oss, antingen direkt eller via någon av våra återförsäljare. Vi ser till att du blir nöjd och glad och får ett vackert och personligt hem.  

Fläktmotor och andra viktiga detaljer som skapar ett modernt kök

Vy_Miljo_web_1200px

Att skapa ett trivsamt kök handlar inte bara om vackra möbler och snygga bänkskivor, det måste även vara praktiskt. Eftersom det är ett av hemmets viktigaste rum ska det moderna köket innehålla element som gör tillvaron enklare och hälsosammare. Det kan handla om tekniska prylar som gör att ni kan spela musik samtidigt som ni tillreder kvällens middag, eller en effektiv fläktmotor som transporterar bort den ånga och det matos som skapas, eller att hitta en ny köksfläkt till bra priser. Nedan följer några tips på hur du kan tänka om du planerar att göra om i ditt kök.

Hitta rätt fläktmotor för rätt köksfläkt och rätt belysning för rätt utrymme

  1. Modern fläktmotor till din köksfläkt. Att satsa på en bra och effektiv fläktmotor till din köksfläkt är av yttersta vikt för att skapa en fräsch och hälsosam miljö. Den ser till att transportera bort det matos och den ånga som bildas när du lagar mat och låter den inte föras vidare till resten av hemmet. En snygg köksfläkt kan dessutom tillföra mycket till kökets moderna helhetsintryck. Fjäråskupan är ett företag som erbjuder moderna fläktkåpor och olika lösningar för alla typer av hem. På vår webbplats kan du titta närmare på deras många alternativ av vägg-, tak- eller skåpmonterad köksfläkt.

 

  1. Bra belysning. Något som kan göra enorm skillnad för atmosfären i ett rum är belysningen. I köket gäller det att hitta en bra balans mellan belysning som skapar stämning och lampor som förbättrar arbetsmiljön. Dimbara spotlights i tak eller under skåp gör att du själv kan anpassa ljusstyrkan efter tillfället.

 

  1. Vackra fönster. Precis som punkten ovan är fönster i köket en viktig del för atmosfären. Med mycket naturligt ljusinsläpp skapas en luftigare och mer öppen känsla, även i de minsta köken. Se därför till att inte gömma dem med gardiner eller en massa prylar på fönsterbrädan, utan släpp in så mycket dagsljus som möjligt.

 

  1. Moderna och hållbara material. Ett kök ska ha en lång livslängd, både vad gäller kvalitet och stil. Lägg därför gärna en extra slant på tidlösa material med hög kvalitet för att kunna njuta av ditt kök i många år.

 

  1. Rätt färgnyans. Att välja rätt färg till ditt kök kan göra stor skillnad för helhetsintrycket i rummet. Är du ute efter ett färgsprakande rum i starka nyanser? Eller är du mer inne på en neutral färgpalett med en mer tidlös design? Vad ett modernt kök är för dig kan bara du svara på, så välj den nyans som du kommer trivas med och som gör dig inspirerad till att vara kreativ i köket.

 

  1. Smart teknik. Idag finns det oändligt många möjligheter till vad du kan göra med ditt kök. Genom att integrera modern teknik så som musikspelare eller montera praktiska ställ för mobiler och surfplattor kommer du kunna skapa en inbjudande miljö för både matlagning och umgänge. Låt köket bli din nya favoritplats i hemmet och välj ut de element som passar för just dig.

Fläktmotor – för det moderna & smarta köket

 

Fjäråskupan_2018_Fasett_Miljö-2

Att installera bra ventilation i köket är av yttersta vikt för en trivsam och hälsosam miljö. Den hjälper till att föra bort matos, lukt och ånga som uppstår när du lagar mat. Genom att luften rör på sig och ständigt byts ut gör det att ni som bor i bostaden kan andas ren och fräsch luft. Små barn är särskilt känsliga för mögel och dålig luft och har lättare att utveckla allergier. Därför blir en bra köksfläkt inte bara en investering för kökets yttre, utan dessutom för hela familjens hälsa. Om ett rum under en längre tid utsätts för hög luftfuktighet kan det orsaka skador och mögel på möbler och ytor. Detta undviker du enkelt med en effektiv och modern fläktmotor

Välj rätt fläktmotor

En god doft av mat kan absolut vara underbar, men alltför mycket stekos och ånga kan medföra skador på ytskikt och bidrar dessutom till dålig luft. En bra fläkt med effektiv motor ser till att ta hand om detta på bästa sätt för att du ska få ett friskt och fräscht hem. Beroende på hur du bor och vilka förutsättningar ditt hem har finns det flera olika fläktmotorer att välja bland. En extern köksfläkt sitter inte inbyggd i fläkten utan installeras på en annan plats, till exempel i ytterväggen eller på vinden. En sådan modell är otroligt effektiv samtidigt som ni som bor i bostaden inte behöver störas av surrande ljud som annars kan uppstå.

En intern motor sitter däremot inbyggd i fläkten. Vilken modell du kan installera hemma hos dig beror på hur du bor. Den externa motorn kan endast installeras i enskilda bostäder som till exempel villor medan en modell med intern motor eller kolfilter kan monteras i lägenheter och lägenhetshus. För lägenheter är det vanligt med vägghängd- eller skåpmonterad köksfläkt med inbyggd motor.

Övriga typer av fläktmotor till din köksfläkt

Förutom externa och interna fläktmotorer finns det så kallade EC-motorer och takmotorer. Fjäråskupan är en återförsäljare av moderna och snygga fläktkåpor som passar för alla typer av fläktsystem och ventilationskanaler. Oavsett vilken fläktmotor finns det en köksfläkt för dig och din bostad. En vägghängd köksfläkt passar dig som vill ge ett snyggt och klassiskt utseende till ditt kök medan den frihängande modellen passar perfekt över köksön. Skapa en frisk och hälsosam miljö i ditt hem genom att investera i ett kvalitativt fläktsystem.

Page 1 of 4
1 2 3 4