Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

11 maj, 2020

Vad innebär en bäst-i-test takintegrerad köksfläkt?

Vad innebär en bäst-i-test takintegrerad köksfläkt?_img

Om matlagning är din passion är din köksö troligtvis mittpunkten av din värld – våra bäst-i-test takintegrerade köksfläktar ser till att det fortsätter vara så. Tyst men effektivt avlägsnar de oönskade lukter och ånga, samtidigt som de är i princip osynliga och sparar på dyrbar köksyta.
En takintegrerad köksfläkt är helt enkelt en köksfläkt med ventilationen genom taket som är både oerhört tyst, och tar i princip ingen plats. Våra bäst-i-test takintegrerade köksfläktar garanterar att du kan skapa en mysig köksmiljö där du kan stå i köket och laga mat samtidigt som du kan prata och underhålla dina gäster.

Fjäråskupan bäst-i-test takintegrerade köksfläktar

Ljudnivå, placering, design, färg och form – allting måste stämma överens med resten av ditt kök, färg på väggar och tak, såväl som andra köksartiklar och inredning. Alla dessa faktorer skapar ett komplext nät som kan vara svårt att navigera sig genom, och det är här vi på Fjäråskupan kan hjälpa dig.
Vi erbjuder skräddarsydda lösningar där vi hjälper dig skapa den perfekta köksfläkten baserat på dina behov och kökets förutsättningar.

Feng shui för kök och köksfläktar?

Hela processen för att skapa en bäst-i-test takintegrerad köksfläkt kan ses som en del av feng shui – den kinesiska läran om hur den omgivande miljön påverkar allt levande.
Vi strävar efter att skapa en harmonisk balans mellan köksfläkten och resterande inredning som gör att du kan både känna dig nöjd och vara stolt över ditt kök. Ibland betyder detta att låta din kökskåpa agera som mittpunkt i köket, och i andra – som i fallet med en bäst-i-test takintegrerad köksfläkt – låta resterande inredning kliva fram på scenen.

Fjäråskupans utbud av takintegrerade köksfläktar

Takfläktar används med fördel vid öppna planlösningar och större ytor. Tack vare sin diskreta och smala design inger de en känsla av rymd. I vårt utbud hittar du två olika typer av integrerade takfläktar, de som fälls in i taket, och de som monteras under taket.

Takinfällda köksfläktar

En takinfälld köksfläkt är den mer diskreta lösningen då den, som namnet antyder, fälls in och ersätter en del av taket. Vi erbjuder följande takinfällda köksfläktar:
– Athena
– Atrium
– Kompakt
– Panorama

Takmonterade köksfläktar

Vår andra typ av takfläktar monteras istället under/på taket, vilket är till fördel då det är svårt att fälla in köksfläkten i taket på grund av hur takbjälkarna sitter i undertaket. I vårt utbud av takmonterade köksfläktar hittar du:
– Detalj
– Plaza

Ett tredje alternativ

Både takmonterade och takinfällda köksfläktar förutsätter att du har ett plant tak och att takhöjden är max 3 meter – annars hinner matos och ånga skingras innan den sugs upp.
Har du ett snedtak eller ett tak som är högre än 3 meter – men fortfarande vill skapa ett kök med fri sikt – kan vi istället rekommendera vår downdraft-lösning Vy. Det är en induktionshäll och köksfläkt i ett där fläkten helt enkelt sitter på hällen och matoset dras nedåt istället för uppåt.

Förverkliga dina köksdrömmar…

… tillsammans med Fjäråskupan.
Det enda beviset vi behöver på att våra takintegrerade köksfläktar håller en bäst-i-test standard och är några av de främsta produkterna på marknaden är våra kunders värdefulla åsikter och recensioner.
Kontakta oss direkt när du behöver ytterligare information om våra takintegrerade köksfläktar gällande: montering, pris, funktion eller specifikationer.

1 april, 2020

Fjäråskupans bäst-i-test frihängande köksfläktar

Fjäråskupans bäst-i-test frihängande köksfläktar_img

Som vi tidigare nämnt i vårt inlägg om Fjäråskupans bäst-i-test kolfilterfläktar så har konceptet om ”bäst-i-test” sakta men säkert slitits ut. Det är lite som när en tonåring i sin rebelliska period skriker att hen ”hatar” sina föräldrar stup i kvarten varje gång den inte får som den vill, det tappar helt enkelt lite av sin mening.

Bristen med stämpeln bäst-i-test är att den placeras på egentligen allt. Vet du varför? För att precis som vår musik- eller filmsmak är personlig, så är även våra behov av köksfläkt personlig.

En bäst-i-test frihängande köksfläkt är inte densamma för den professionella kocken som älskar att experimentera i timtal i sitt kök hemma, som för småbarnsföräldrar som efter en lång dag på jobbet vill laga till något snabbt och enkelt för att fylla familjens magar.

Det är helt enkelt väldigt subjektivt vad en bäst-i-test frihängande köksfläkt är för något.

Denna artikel kommer därför gå igenom vad definitionen av en bäst-i-test frihängande köksfläkt är för oss på Fjäråskupan, och hur du: vem du än är, hur mycket mat du än lagar och vad för bostad du än lever i, kan få en bäst-i-test frihängande köksfläkt baserad på dina behov och önskemål.

Skräddarsydda bäst-i-test frihängande köksfläktar

Fjäråskupan arbetar som en skräddare, vi tar måtten på dig personligen om vilka förutsättningar du har gällande behov, krav och önskemål för en köksfläkt. Samt de praktiska måtten för detaljer som önskat avstånd mellan spis och fläkt och fläktens utseende i anknytning till kökets övriga detaljer och inredning.

Vår uppgift är att skapa en bäst-i-test frihängande köksfläkt som passar dig på alla sätt och vis. Vi är inte nöjda förrän du är nöjd.

Varför ska man välja Fjäråskupan?

Vår största styrka ligger i vår flexibilitet. Vad du än önskar så har vi möjligheten att förverkliga dina köksdrömmar. Vi brinner för utmaningar och älskar att få sätta tänderna i komplexa eller unika uppdrag som ingen annan lyckats med tidigare.

Det som tillåter oss att anta uppdrag oavsett storlek och komplexitetsnivå är vår långa erfarenhet inom branschen. Vi har arbetat med svensktillverkade köksfläktar och kupor i över 30 år och innehar en oerhört djup och bred kompetens gällande egentligen allt som har med köksfläktar att göra.

Vårt utbud av bäst-i-test frihängande köksfläktar

Den främsta fördelen med våra frihängande köksfläkt är deras flexibilitet. De kan placeras vart som helst i köket och är därmed designade för att se lika bra ut från alla håll och kanter. Alla Fjäråskupans bäst-i-test frihängande köksfläktar levereras med valfri motor och fast skorsten (om det är relevant för den specifika typen av fläkt) som anpassas efter ditt kök gällande till exempel köksfläktens höjd över spisen. Självklart får du fläktkåpan i valfri färg och storlek, annars hade vi ju inte kunnat skylta med hur flexibla vi är som bolag.

Frihängande köksfläktar med skorsten

 • Arcad
 • Balans
 • Fokus
 • Mixer
 •  Ikon
 •  Plan
 •  Prisma

Frihängande köksfläktar med kubform

 • Kub
 • Pendel

Låt oss förverkliga dina köksdrömmar

Kontakta Fjäråskupan idag så hjälper vi ta fram en bäst-i-test frihängande köksfläkt personligt anpassad för dig och ditt kök

Har du andra frågor om till exempel hur stort avståndet behöver vara mellan spis och fläkt eller vad för utsugningsförmåga du behöver för din lägenhet? Då är du lika varmt välkommen att kontakta oss på Fjäråskupan så hjälper vi dig.

3 mars, 2020

Designförslag och olika typer av frihängande köksfläktar – En köksfläkt mitt i centrum

Designförslag och olika typer av frihängande köksfläktar – En köksfläkt mitt i centrum_img

En av de viktigaste valen du ställs inför när du ska köpa en frihängande köksfläkt är dess design. Detta är för att frihängande köksfläktar alltid kommer vara i ens blickfång i kökets centrum och behöver därmed se bra ut från alla håll och kanter.

Men vilken design är rätt för dig och ditt kök?

Vad du ska sikta på är att hitta en modell som antingen kompletterar, eller kompletteras av, resterande inredning och på så sätt skapa en snygg och sömlös köksmiljö att både laga mat i och vistas inom.

Olika typer av frihängande köksfläktar

Nedan följer några av våra designförslag och typer av frihängande köksfläktar vi erbjuder i vårt utbud.

”T”-form

”T”-form köksfläktar är en riktig klassiker som funnits i Fjäråskupans sortiment sedan starten. Detta är en av de både vanligaste och mest populära designerna på en frihängande köksfläkt. Den ser ut som ett T som vänts upp och ned och används främst då det finns en ventilationskanal att koppla samman den med, men finns även som en frihängande kolfilterfläkt. Det finns flera variationer av ”T”-formade frihängande köksfläktar där möjligheterna är nästintill oändliga och vi skräddarsyr alla mått efter ditt kök.

Skorstenen kan vara allt från cylinderformad till rektangulär i den färg, storlek och längd som du föredrar och behöver. Medan själva kupan kan ha en böjd eller platt front i både glas och metall med olika tjocklekar och former.

Här hittar du samtliga av våra ”T”-formade frihängande köksfläktar:

 • Arcad
 • Balans
 • Fokus
 • Ikon
 • Mixer
 • Plan
 • Prisma

Kub- och boxform

För en mer modern känsla finns frihängande köksfläktar i kub- och boxformer som antingen kopplas direkt till ventilationskanaler för ett sömfritt utseende, eller som en frihängande kolfilterfläkt som hänger via vajrar från taket och ger intrycket av att den svävar.

Här hittar du våra kub- eller boxformade frihängande köksfläktar:

 • Kub
 • Pendel

Specialbeställda former

”T”-formade och kub-/boxformade må vara vårt standardutbud av frihängande köksfläktar, men med Fjäråskupan är möjligheterna oändliga. Vi älskar utmaningar och sätter gärna tänderna i specialbeställningar som ingen annan tidigare lyckats lösa och skapar en köksfläkt enligt dina önskemål och behov.

Vad sägs till exempel om en frihängande kolfilterfläkt förklädd till en modern lampa med samma ljusmöjligheter? Eller en ”T”-fläkt med en cylinderformad skorsten och en matchande rund kupa?

Skräddarsydda helhetslösningar av frihängande köksfläktar

Är du osäker vilken typ av frihängande köksfläkt som passar ditt kök? Tveka inte att kontakta Fjäråskupan direkt så hjälper vi dig med planeringen och ser till att skapa en köksfläkt enligt dina behov och som kompletterar övriga inredningen i ditt kök.

Alla våra frihängande köksfläktar genomgår alltid omfattande tester för att garantera bästa möjliga funktionalitet och kvalitet. Så när du renoverar eller bygger nytt kök, eller helt enkelt behöver byta ut den gamla köksfläkten – kontakta Fjäråskupan eller utforska vårt utbud via vår köpguide direkt här på vår hemsida. Vårt signum är flexibilitet och vi ser alltid till att hitta den bästa lösningen för dig och ditt kök.

3 februari, 2020

Fjäråskupans guide till spisfläktar – Skillnaden mellan utsugnings- och recirkulerande köksfläktar

Fjäråskupans guide till spisfläktar – Skillnaden mellan utsugnings- och recirkulerande köksfläktar_img

I vissa fall glöms mindre detaljer som fläktkåpor och köksfläktar bort under tiden man bygger ett kök. De hamnar i skuggan av att välja vilken färg taket ska ha eller vilka klinkers som ska sitta på väggen.
Valet av spisfläkt kan dock vara en avgörande detalj som knyter ihop kökets utseende. Men de sitter inte enbart över spishällen som ögongodis. Det spelar också en viktig roll i att hålla ditt kök rent, hälsosamt (avlägsnar rök och fett i luften) och skapar en trevlig miljö att vistas i.
Det finns otaliga köksfläktar i olika storlekar, färger, stilar och typer som kan göra det svårt att veta vad som är rätt för dig. Därför har vi skapat denna användbara guide för några saker som kan vara bra att veta om köksfläktar och fläktkåpor.

Skillnaden mellan en utsugningsfläkt och recirkulerande fläkt

De två vanligaste typerna av köksfläktar är utsugningsfläktar och recirkulerande fläktar. Båda fläktarna lever upp till sina namn: utsugningsfläktar suger ut luften och transporterar den utomhus, medan den recirkulerande fläkten suger in luft i fläktkåpan där den cirkuleras genom ett filter för att avlägsna, lukt och fett och sedan skickas tillbaka ut i köket. Nedan följer en mer ingående beskrivning för dessa två typer av spisfläktar.

Utsugningsfläkt

Dessa köksfläktar suger upp luften och skickar den vidare utomhus genom ventilationskanaler. Numera är det också standard att dessa fläktar har ett filter för att avlägsna fett, rök och matos. De är i de flesta fall mer effektiva än den recirkulerande köksfläkten.
Det är viktigt att planera för en utsugningsfläkt när du bygger kök då den behöver tillgång till en ventilationskanal för att fungera, speciellt när det kommer till köksfläktar som ska sitta över en köksö. Planerar man inte rätt från början kan man bli tvungen att hitta en nödlösning som kan leder till att ventilationskanalen sticker ut och sabbar kökets helhetsintryck. Det är också viktigt att ventilationskanalen har så få böjar som möjligt och är så kort som möjligt för en bra funktion. Ju fler böjar och mer längd på kanalen skapar motstånd och buller vilket ger en sämre funktion.

Recirkulerande köksfläkt

En recirkulerande köksfläkt suger in luften i spiskåpan och cirkulerar den genom olika filter som avlägsnar matos, fett, och lukt innan luften skickas tillbaka ut i köket igen. De flesta moderna recirkulerande köksfläktar har både ett fettfilter och ett kolfilter som tillsammans skapar en effektiv reningsprocess. Recirkulerande köksfläktar med kolfilter är i många fall mycket billigare att installera än utsugningsfläktar då en ventilationskanal inte är nödvändig för dem att fungera. De är dock i vissa fall inte lika effektiva på att avlägsna lukter, matos, fett och rök då bearbetningen av luften inte alltid är 100% perfekt, speciellt då filtren är gamla och kolet blivit mättat. Filtren till en recirkulerande köksfläkt har en begränsad livslängd och behöver bytas ut med jämna mellanrum. Recirkulerande köksfläktar med kolfilter är en bra lösning för kök som görs om på en budget eller för ett kök där ventilationskanalen inte sitter på en bra plats.

Annan användbar information

Utsugningsgrad

Utsugningsgraden förbises i många fall men som är en avgörande detalj för hur effektiv din köksfläkt är. Om din köksfläkt inte har en tillräckligt hög utsugningsgrad anpassat efter storleken på ditt kök kommer du märka att det tar längre tid att avlägsna lukter och rök eller att det till och med aldrig blir riktigt rent. Utsugningsgraden av luft benämns i m3/timme och står ofta specificerad i bruksanvisningarna för en köksfläkt. Vi rekommenderar att du köper en köksfläkt som filtrerar luften i ditt kök minst 10 gånger per timme. Ett bra sätt att ta reda på om utsugningsgraden är tillräckligt hög för ditt kök är att ta reda på volymen i ditt kök (längd * bred * höjd), till exempel: 4m * 3m * 2,5 = 30 m3. Om det står att din köksfläkt har en utsugningsgrad på 300 m3/timme kan den filtrera ditt rum 10 gånger i timmen (300/30 = 10) eller en gång var 6:e minut.

Fettfilter

Nuförtiden är nästan alla köksfläktar utrustade med ett fettfilter. De sitter vanligtvis på undersidan av köksfläkten och är det första luften kommer i kontakt med på väg in i spiskåpan. Dessa filter ser till att det värsta i luften avlägsnas innan den sugs ut eller cirkuleras genom kolfiltret. De är vanligtvis gjorda i keramik eller textila fibertyger (fleece-material) och behöver bytas med jämna mellanrum, någonstans mellan 4 och 8 veckor.

Kolfilter

Dessa filter används främst med recirkulerande köksfläktar men som på senare tid även börjat användas till utsugningsfläktar för ett ännu mer effektiv reningsprocess. Det är kolfiltret som avlägsnar lukter och rök från luften. Dessa filter behöver inte bytas ut lika ofta som ett fettfilter och behöver bara bytas någon gång mellan 9 och 12 månader.

9 januari, 2020

Vår guide till rengöring av fettfilter och kolfilter till din köksfläkt

Vår guide till rengöring av fettfilter och kolfilter till din köksfläkt_img

”När tvättade du filtren i din köksfläkt senast?” En fråga många inte vet svaret på då rengöringen av en köksfläkt filter och kolfilter lätt glöms bort. Det är dock av högsta betydelse då en smutsig köksfläkt innebär både en brandfara när droppande fett kan landa på en varm platta, och en hälsorisk.

Ett smutsigt fettfilter eller kolfilter till en köksfläkt tappar sin effektivitet desto smutsigare det är. Det kan resultera i att matoset inte längre absorberas och en dålig lukt sprids i köket under eller efter matlagning.

I slutändan är det en simpel process att rengöra ett fett- eller kolfilter för din köksfläkt. Men de är fortfarande två olika filter med olika egenskaper och gjorda i olika material som innebär att de även behöver rengöras på olika sätt. Vi på Fjäråskupan har därför satt ihop denna rengöringsguide för fettfilter och kolfilter för din köksfläkt för att garantera att ditt kök och din bostad fortsätter vara luktfri.

Har du frågor och funderingar vad som gäller för rengöringen av ditt köksfläktfilter eller kolfilter? Kontakta Fjäråskupan så hjälper vi dig. Det finns ett stort antal olika fettfilter och kolfilter som innehar olika förutsättningar och möjligheter. Innan du följer några av följande tips och råd ber vi dig även att läsa igenom den specifika manualen för just din köksfläkt, kolfilter och fettfilter, och ta reda på vad för rengöringsmetoder ditt filter kan hantera.

Rengöring av fettfilter

Fettfiltret är det första luften passerar i en köksfläkt. Den sitter närmast spishällen och har som namnet antyder uppgiften att fånga upp allt fett i luften. De två vanligaste material typerna av fettfilter är polyester och metalltråd:

          Fettfilter av polyester är ett mer ömtåligt material som det rekommenderas att diska för hand med vatten och diskmedel. När du märker att filtret börjat tappa form eller att det gått hål i den bör den bytas ut.

          Metalltrådsfilter går i de flesta fallen att rengöra direkt i en diskmaskin. Vi råder dig dock att tvätta filtren i en tom diskmaskin. Fetter från filtret riskerar annars att sätta sig på andra artiklar i maskinen. Tar man väl hand om sitt metalltrådsfilter kan den räcka lika länge som köksfläkten själv. Men går den sönder eller om det skulle börja droppa kondensvatten från fläkten (ett tecken på att de inte släpper igenom tillräckligt mycket luft) rekommenderar vi att byta ut den omedelbart.

Rengöring av kolfilter

Efter fettet filtrerats bort från luften i fettfiltret är det kolfiltrets tur att avlägsna matoset.

Det finns huvudsakligen två typer av kolfilter för köksfläktar: ”engångs”-filter och tvättbart kolfilter.

          ”Engångs”-kolfilter mättas med tiden och tappar då sin förmåga att fånga upp matos effektivt och behöver då ersättas med ett nytt. Det brukar ha en hållbarhet på 6-12 månader beroende på vad och hur mycket mat som lagas och vilken typ av kolfilter du har. 

          Tvättbart kolfilter för köksfläktar kan rengöras i diskmaskinen, men som efteråt kräver en så kallad ”återupplivning”. Efter du diskat ett tvättbart kolfilter har kolet nämligen blivit inaktivt och behöver återaktiveras. Återupplivningen går till på följande vis: låt kolfiltret torka helt, värm ugnen till cirka 150 grader, låt den ligga i den varma ugnen i ett par timmar, låt kolfiltret svalna, montera tillbaka den.

Ute efter en ny köksfläkt eller kupa?

Kontakta Fjäråskupan så hjälper vi dig. Vi har ett brett utbud av olika köksfläktar i olika utföranden och kompletterande tillbehör:

          Vägghängda köksfläktar

          Frihängande köksfläktar

          Skåpmonterade köksfläktar

          Takinfällda köksfläktar

          Takmonterade köksfläktar

          Bänkfläktar

          Inbyggda köksfläktar

          Tillbehör

          Externa motorer

9 januari, 2020

Fjäråskupans bäst-i-test kolfilterfläktar

Fjäråskupans bäst-i-test kolfilterfläktar_img

En bäst-i-test kolfilterköksfläkt ska vara tyst, snygg och framförallt vara effektiv på att avlägsna fett, fukt och lukter för att kunna kallas ”bäst-i-test”. Men nuförtiden finns stämpeln ”bäst-i-test” överallt, och när en majoritet av köksfläktarna har den, vilken är i så fall den ”bästa”? För alla kan väl inte vara bäst?

En köksfläkt är en långsiktig investering och därav är det viktigt att hitta en fläkt som är perfekt för dig och ditt kök. Vi på Fjäråskupan har aldrig varit så förtjusta i konceptet om ”bäst-i-test” kolfilterköksfläktar/köksfläktar. Det kan vara en bra startpunkt när du ska investera i en ny köksfläkt för att få en bra överblick kring vad för typer av fläktar det finns på marknaden och skillnaderna mellan dem. Vi är dock av övertygelsen att varje individuell del av en bostad, allt från badrumsmattan till köksfläkten, ska vara speciellt anpassad för dig efter tycke, smak och behov.

”Bäst-i-test” fläktar

För oss på Fjäråskupan finns det inte nödvändigtvis några ”bäst-i-test” kolfilterköksfläktar. Alla hus, alla kök och personerna inom dem är unika. Det betyder att förutsättningarna och behoven ständigt varierar. Det finns ingen ”one-fit-all – bäst-i-test” lösning av kolfilterköksfläktar.

Därför jobbar vi på Fjäråskupan alltid med skräddarsydda helhetslösningar av kupor och köksfläktar baserade på dina behov. Vi tar i åtanke hur mycket mat du lagar, vad för mat du lagar, storleken på ditt kök och stilen på det för att skapa en lösning perfekt för dig.

Hos oss behöver du inte anpassa sig efter sortimentet, utan vi anpassar sortimentet efter dig.

30 år av hantverk och kvalitet

Med Fjäråskupan får du en svensktillverkad och handbyggd köksfläkt och kupa från ett företag med över 30 års erfarenhet av att förverkliga köksdrömmar. Den stora fördelen med vår småskaliga produktion är den oöverträffade flexibiliteten vi innehar. Det spelar ingen roll vad för köksfläkt du behöver, vi tar oss tiden att skapa en lösning baserad på dina behov gällande design, funktion, färg och form.

Kontakta Fjäråskupan idag och beställ en bäst-i-test kolfilterköksfläkt  enligt vår definition för dig och ditt kök. Vi rekommenderar även att du genomför vår köpguide av kolfilterköksfläkt/köksfläkt test. Den kommer ge dig en bra överblick kring vilka lösningar är bäst för dig och ditt kök gällande val och storlek av spiskåpa och fläkt baserat på din boendeform, vad för ventilationssystem du har och vart din köksfläkt ska sitta. Har du ytterligare frågor står vi alltid redo att ge dig svaren du behöver.

Vår kärlek för innovation och tuffa utmaningar

”Ingenting är omöjligt”, sa Gunde Svan. Något vi på Fjäråskupan instämmer helt med. Det vi tycker är allra roligast att jobba med är just ”omöjliga” uppdrag. Det kan handla om stora eller komplexa specialbeställningar som ingen annan tidigare lyckats med, eller unika produkter vi är ensamma med på marknaden.

Oavsett hur komplex eller konstig du tycker din idé är så välkomnar vi dig att dela med dig av den till oss. Vi hjälper dig att utveckla idén och ta den från tanke till verklighet och förverkliga dina köksdrömmar.

6 november, 2019

Vad är skillnaden på integrerade, inbyggda och underhängda köksfläktar?

Vad är skillnaden på integrerade, inbyggda och underhängda köksfläktar?_img

Termerna integrerad, inbyggd och underhängd stöter man frekvent på inom företag som producerar eller säljer köksfläktar. Dock varierar definitionen och användningen av dem från bolag till bolag och person till person. Därför tänkte vi på Fjäråskupan försöka reda ut lite av förvirringen och ge vår definition för vad en integrerad, underhängd och inbyggd köksfläkt är.

Integrerad köksfläkt

Integrerade köksfläktar är ett samlingsnamn på de mer diskreta fläktar som installeras bakom ett skåp, är utdragbara från undersidan av ett skåp, samt vissa takmonterade fläktar. Termen syftar till de fläktar som ”inte syns” i köket och passar därför perfekt för kök med en minimalistisk inredning där fläkten inte ska dra något fokus till sig.

Ibland används även termen ”skåpmonterade köksfläktar” som en synonym till integrerade köksfläktar. Den inkluderar då enbart de köksfläktar som är installerade i ett faktiskt skåp, och exkluderar då till exempel takintegrerade köksfläktar.

Inbyggda köksfläktar

En inbyggd köksfläkt byggs in ovanför stekhällen, i till exempel ett överskåp eller ett väggelement. Med en inbyggd köksfläkt kan du själv välja vilken typ av dörr den ska vara dold bakom, och på så vis skapa ett enhetligt utseende i köket. 

I Fjäråskupans utbud syftar en inbyggd köksfläkt även till våra inbyggnadsprodukter som går att installera med samtliga av våra fläktlösningar. De är ett bra alternativ då du vill behålla din fläktkåpa men behöver en annan fläkt; antingen för att bringa in nytt liv i din äldre kåpa, eller då du helt enkelt behöver en ny fläkt.

Fjäråskupans utbud av inbyggnadsköksfläktar inkluderar:

–  Emir

En kompakt inbyggnadsfläkt som är lämpad för platsbyggda spiskåpor och är en ypperlig ersättningsprodukt för äldre kåpor.

–  Enigma

Enigma är en inbyggnadsfläkt i rostfritt stål med en EBM-Papst motor. Den innehar en kapacitet på 900 m³ luft per timme som kan regleras i åtta olika effektlägen. Den har även en timerstyrd eftergång, och kommer levererad med 8 x 2,3 W LED belysning, fjärrkontroll och ett rostfritt fettfilter.

Bra att veta om inbyggda köksfläktar är att de tar lika stor plats som andra varianter av fläktar. De finns även i många olika utföranden, både med kolfilter och som köksfläktar kopplade till centralventilationen.

Underhängda köksfläktar

För oss på Fjäråskupan är en underhängd köksfläkt samma sak som inbyggda köksfläktar. Vilket är den främsta definitionen du kommer stöta på. Men inom vissa företag är underhängda köksfläktar en egen kategori som syftar till de fläktar integrerade i köksskåpen med en framsida som matchar övriga skåpdörrar som du sedan ”viker” ut när du behöver använda den.

Kontakta Fjäråskupan eller ta en titt runt på vår hemsida för mer information

Vi är medvetna om att det kan uppfattas som krångligt. Speciellt när definitionerna och orden för de olika typerna av fläktar skiftar från företag till företag. Vill du ha ytterligare förtydligande välkomnar vi dig att kontakta oss så svarar vi på de frågor du kan tänkas ha. Med vår långa erfarenhet har vi kunskapen och kompetensen att besvara dina frågor vare sig det handlar om köksfläktar, eller om olika utföranden som köksfläktar kopplade till centralventilationen.

21 oktober, 2019

Frihängande köksfläktar skräddarsydda för din köksö

Frihängande köksfläktar skräddarsydda för din köksö_img

En frihängande köksfläkt, även känd som ”köksö fläkt”, är en typ av fläkt som monteras i taket En frihängande köksfläkt går att placera vart som helst i köket och är designad så att den ser lika bra ut från alla sidor. Frihängande köksfläktar är ett vanligt val för bostäder och lokaler med en öppen planlösning. Du ser de vanligtvis hängande över köksöar med en inbyggd spishäll.

En köksfläkt ska väljas med omsorg och efter noga planering. En väl vald frihängande köksfläkt kan göra all skillnad och ge köket en intressant karaktär och finess. Planerar du att köpa en frihängande köksfläkt för ditt kök? Kontakta Fjäråskupan så hjälper vi dig hitta en köksfläkt perfekt för ditt kök. Fjäråskupan har över 30 års erfarenhet av fläktar och kupor där vår verksamhet är byggd utefter nyckelordet: flexibilitet. Vi tillverkar alla våra kupor på beställning i vår egen fabrik. Du har därmed oändliga möjligheter för allt gällande design.

Din bostad avgör typen av frihängande köksfläkt

En frihängande köksfläkt kan installeras till er bostads centrala ventilationssystem, eller som en frihängande köksfläkt med kolfilter med luftcirkulering. Både typerna kommer med sina egna unika fördelar och funktioner. I slutändan är det dock vilken typ av bostad du bor i som oftast avgör.

Den vanligaste lösningen är dock en frihängande köksfläkt med en egen kanal, där kan man ha fläktmotorn i kupan eller externt, på taket, vinden eller ute på väggen.

Lägenheter har till exempel i många fall ett lågt forceringsflöde på 30–40 l/s. En frihängande köksfläkt som kopplas till en centralventilation behöver uppnå cirka 150 l/s för optimal funktion. Om du ändå håller fast vid en frihängande köksfläkt kan det behövas kompletteras med en assisterande hjälpmotor som ökar luftflödet. Villor och vanliga hus har normalt sätt ett starkare luftflöde som inte kräver en kompletterande hjälpmotor.

Frihängande köksfläkt med kolfilter

Alternativet till en frihängande köksfläkt kopplad till ett ventilationssystem är en frihängande köksfläkt med ett kolfiltersystem. Dessa fläktar behöver inte kopplas till ett befintligt ventilationssystem och saknar därmed en skorsten. De kan hängas i princip var du vill i köket och blir en snygg inredningsdetalj i köket. Ett vanligt och modernt val av frihängande köksfläktar med kolfilter är den så kallade Pendeln. Det är en typ av frihängande köksfläkt med kolfilter som hänger från taket via slitstarka vajrar. Fjäråskupan säkerställer dess effektivitet med en dubbel uppsättning av kolfilterlösningen InHouse. Pendeln är en stilren lösning med en design uppgjord av rena linjer och räta vinklar, perfekt för det moderna köket.

Nybyggnationer och ombyggnader

När det kommer till att bygga om, eller bygga nytt, gäller det att ta tillvara på chansen. Du har alla möjligheter att designa ditt kök och inkorporera en köksfläkt i designen som passar dina behov och din smak.

Fjäråskupan: Frihängande köksfläktar för alla bostäder

Vare sig du vill ha en vägghängd köksfläkt med centralventilation i rostfritt stål, eller en frihängande köksfläkt med kolfilter i svart, så har Fjäråskupan lösningen. Kontakta oss för att skapa din skräddarsydda köksfläkt. Alternativt kan du alltid hitta inspiration på vår hemsida och kika igenom vårt breda utbud av fläktar.

29 augusti, 2019

Köksfläkt centralventilation för lägenheter och villor

Köksfläkt centralventilation för lägenheter och villor_img

Bor ni i en lägenhet med centralventilation? Är ni på jakt efter en snygg och praktisk spiskåpa? Fjäråskupan är en av Sveriges ledande tillverkare av köksfläktar och kupor. Vi tillverkar våra kupor och köksfläktar med centralventilation på beställning; skräddarsydda lösningar av svenskt hantverk med oändliga valmöjligheter gällande färg, form såväl som storlek. Ta en titt runt på vår hemsida, eller kontakta oss direkt om ni vill veta mer om våra olika modeller av köksfläktar med centralventilation för lägenheter och villor.

Vad är köksfläktar med centralventilation?

En köksfläkt med centralventilation är inte försedd med en egen motor. Den nyttjar istället den gemensamma centralventilationen som styr en lägenhets eller annan fastighets luftflöde.

Spiskåpan är försedd med ett motordrivet, timerstyrt spjäll på en så kallad grundflödeslucka. Genom att öppna och stänga spjällfunktionen kan man reglera luftflödet efter behov. Efter ca 60 minuter återgår luftflödet automatiskt till sitt grundflöde.

Köksfläktar med centralventilation innehar en fördel gentemot andra fläktar: de är väldigt tysta. Detta är tack vare att utsugningen av luften sker via fastighetens gemensamma ventilationssystem. Centralventilationssystemets motor är ofta gömd på vinden eller i ett skåp som minimerar buller.

I princip alla modeller i Fjäråskupans utbud kan anpassas efter detta system: vägghända, underskåp, inbyggnadsprodukter, såväl som kundanpassade specialkupor. Även frihängande och vertikala kupor går att få med styrsystemet. Dock är detta något Fjäråskupan inte rekommenderar då själva forceringsflödet i en lägenhet i många fall är väldigt lågt. Med ett lågt forceringsflöde går det inte att garantera en god funktion för frihängande eller vertikala köksfläktar för centralventilation. Innan ni väljer att investera i en frihängande eller vertikal kupa rekommenderar vi att kontrollera er lägenhets forceringsflöde. För att säkerställa en god funktion ska forceringsflödet uppnå minst 150 l/s. Många lägenheters standardflöde ligger runt 30–40 l/s.

Andra valbara köksfläktsystem med centralventilation

Alla lägenheter och hus är unika, likaså är varje individs enskilda behov och önskningar. Fjäråskupan jobbar efter flexibilitet där vi alltid försöker hitta den bästa lösningen för just er bostad. Därför har vi utvecklat ett stort utbud av andra valbara system för köksfläktar med centralventilation i lägenheter och villor.

– Assist är en assisterande hjälpmotor som höjer luftflödet i centralventilationssystemet. Den är ett bra tillägg för äldre system med ett lågt luftflöde.

Om er lägenhet är utrustad med en centralfläkt är centralventilation villa det styrsystemet som vi på Fjäråskupan rekommenderar.

 Då er spiskåpa är kopplat till ett nyare eller ett intelligent FTX aggregat är det spiskåpan centralventilation relä vi rekommenderar. Den uppfyller FTX aggregatets behov av en potentialfri slutande kontakt för forcering.

Köp en köksfläkt för centralventilation hos Fjäråskupan

Kontakta Fjäråskupan eller besök vår hemsida om ni vill köpa en köksfläkt för centralventilation för lägenhet eller villa. Lika effektiv som en vanlig motorförsedd köksfläkt, mycket tystare.

 

23 augusti, 2019

Kolfilter till köksfläktar

Kolfilter till köksfläktar_img

Kolfiltrering och aktivt kol har funnits och använts hundratals år. Det är en av de vanligaste typerna av filtrering som används vid vattenrening. Men visste ni att kolfiltrering och kolfilter även används för köksfläktar och luftrening?

Kolfiltrets funktioner

Kolfilter syftar alltså till den metod som använder sig av aktivt kol för att filtrera ut föroreningar från vatten eller luft. Filtret i sig är gjort av aktivt kol som framställts från torv, stenkol eller träkol. Det aktiva kolet i kolfilter till köksfläktar fångar upp all smuts i luften som fett eller rök, samtidigt som det tillåter luften att gå rakt igenom filtret. Kolfilter till köksfläktar är  väldigt effektiva på att avlägsna starka luktar.

Kolfilter innehar denna egenskapen och är ett så kallat adsorbat ämne. Men, vad är ett adsorbat?

Adsorption, vad är det?

Ett adsorbat ämne ska inte förväxlas med ämnen som kan absorbera, även om de båda är snarlika i båda namn och funktion.

Absorbering är när ett ämne suger upp ett annat, alltså absorberar det.

Adsorption är när ett gasformigt ämne eller ett ämne löst i en vätska fastnar på själva ytan av ett annat ämne.

En av de vanligaste typerna av adsorbat är just aktivt kol, som kolfilter för köksfläktar är gjorda av.

Typer av kolfilter

Det finns många olika typer av kolfilter till köksfläktar. De filter som används mest är antingen en cylinderformad behållare fylld med aktivt kol som sitter inuti fläkten, luften cirkuleras runt i kupan och genom behållaren, som fångar upp ämnen och lukter. Det andra alternativet är ett platt kolfilter som placeras direkt över spishällen på undersidan av fläkten som rök och ånga stiger naturligt upp genom.

Köksfläktar med kolfilter

De köksfläktar som har kolfilter går även under namnet recirkulerande fläktar. Detta namn syftar till deras filtreringsprocess som består av att återcirkulera luften gång på gång med hjälp av en inbyggd motor. Luften cirkuleras genom kolfiltret och filtrerar bort lukter, matos och fett, innan den slutligen skickas tillbaka ut i rummet. Det är ett energismart val av köksfläktar och rekommenderas av Energimyndigheten då de cirkulerar ut den redan uppvärmda luften tillbaka ut i rummet.

Köksfläktar med kolfilter är en smart och kostnadseffektiv lösning i flerfamiljshus. Detta är därför att de inte behöver kopplas samman med det centrala ventilationssystemet, där vanliga fläktar riskerar att sprida matos och lukter till andra rum.

Kolfilterfläktar och andra lösningar

Kolfilterköksfläktar fungerar i slutändan i alla typer av hem och bostäder, oavsett hur stora eller små de är, i villor såväl som hyreslägenheter. Det är en flexibel, energisnål och effektiv typ av filtrering och en köksfläkt som kan placeras vart ni än behöver den.

Vill ni veta mer om kolfilter och köksfläktar? Besök vår hemsida eller kontakta Fjäråskupan direkt. Vi har ett brett sortiment av olika typer av fläktsystem och produkter för alla typer av lokaler och boenden.