För hand, för hem

5 saker att tänka på när du ska välja köksfläkt

tänka på när du ska välja | Fjäråskupan köksfläkt

5 saker att tänka på när du ska välja köksfläkt 

Oavsett om du planerar att renovera ditt kök eller är i färd med att bygga en helt ny bostad finns det en mängd val som behöver göras för att få det slutresultat du önskar dig. Inte minst när det kommer till kökets fläktsystem då det är det som kommer hjälpa till att skapa en hälsosam och bra luftkvalitet, samtidigt som själva fläktkåpan gör mycket för hela rummets uttryck. Dock finns det mycket att tänka på när du ska välja och montera köksfläkt – höjd över spis, design, material och vilket fläktsystem du måste anpassa dig till. Nedan följer därför 5 viktiga saker att tänka på för att slå till på rätt typ av köksfläkt för ditt kök.

 

 

  1. Vilken stil är du ute efter?

 

Till att börja med kan det vara bra att fundera ut vilken stil du är ute efter. Är ditt kök lantligt och ljust är det snyggt att välja en vit köksfläkt med mjuka former, medan det i ett modernt och stilrent kök passar otroligt bra med en iögonfallande köksfläkt i rostfri och blank plåt. Kika gärna runt på olika inspirationssajter eller se vilka typer av köksfläktar återförsäljarna erbjuder för att få en känsla av vilken typ av modell som skulle kunna passa in i just ditt kök.

  1. Vilket fläktsystem finns i bostaden?

En viktig sak är att undersöka vilket typ av fläktsystem som finns där du bor. Bor du i ett flerbostadshus kanske det inte finns någon extern fläktmotor och då gäller det att välja en fläktkåpa med inbyggt kolfilter för att få en ren och fräsch luft. Bor du däremot i villa med en extern ventilationsfläkt gäller det att hitta en kåpa som fungerar tillsammans med detta. De flesta återförsäljare erbjuder modeller tillgängliga för de flesta ventilationssystem, så oavsett om du har tittat ut en köksfläkt i rostfri metall i modern eller lantlig stil så går de att anpassa efter just ditt hem.

  1. Titta på egenskaperna

Kontrollera att din köksfläkt erbjuder de egenskaper som är viktiga för dig. Se till att din nya köksfläkt placeras på en höjd där den klarar av att arbeta så effektivt och bra som den är utformad för att göra, men glöm heller inte att tänka på detaljerna. Hur vill du att belysningen ska se ut? Hur många fläktnivåer föredrar du? Vill du kunna styra din köksfläkt med fjärrkontroll? Fundera ut vilka egenskaper som passar dig och dina behov och välj sedan en modell som erbjuder just dessa.

  1. Vägghängd, uppskjutande eller gömd i köksskåpet?

Beroende på hur ditt kök är byggt eller ska byggas finns det modeller som passar mer eller mindre bra. I ett litet kök kan en skåpsmonterad köksfläkt vara ett utmärkt alternativ då den tar upp minimalt med plats och skapar ett stilrent och minimalistiskt uttryck. Har du en köksö kan en fläkt som åker upp framför spisplattorna vara ett modernt och häftigt alternativ, medan vägg- och takhängda köksfläktar passar i de flesta kök och planlösningar. Se dock till att välja rätt höjd för din köksfläkt så att den klarar av att suga upp alla ångor och allt matos som uppstår under matlagningen. 

  1. Hitta en professionell återförsäljare 

Till sist gäller det att hitta en återförsäljare av köksfläktar som erbjuder den kvalitet och design du eftersöker. Välj ett välrenommerat företag med snygga modeller och där det finns montörer som kan hjälpa dig att installera din köksfläkt på rätt höjd över din spis. På så sätt kan du känna dig säker på att den kommer kunna arbeta på ett så effektivt sätt som möjligt och förgylla ditt kök med både stil och ren luft i många år framöver.

Ventilationssystem, modell och höjd på köksfläkt – vilka regler gäller egentligen?

Regler för köksfläkt | Fjäråskupan

Att installera en ny köksfläkt kan dels hjälpa till att skapa en renare och hälsosammare luft i hemmet, men också bidra med ett nytt och modernt intryck i inredningen. En köksfläkt kan vara rostfri, svart, rund eller kantig – valmöjligheterna är oändliga. Så planerar du att installera en ny modell i ditt hem är det många fördelar som väntar dig, men det finns även vissa regler som är viktiga att ha i åtanke för att arbetet blir korrekt utfört – alltifrån vilken höjd din köksfläkt ska monteras på till vilket ventilationssystem din bostadsrättsförening kräver.

Vilken köksfläkt kräver din förening?

Marknaden ger dig möjlighet att välja bland en mängd olika typer av köksfläktar. En köksfläkt är oftast rostfri, men kan komma i olika former, färger och med varierande funktioner för att just du ska hitta en som passar ditt hem. Dessutom är olika köksfläktar anpassade för olika ventilationssystem, där den enklaste modellen att installera kallas för kolfilterfläkt. Den fungerar bra i lägenheter med centrala system eller med hus med självdrag, då den fungerar på så sätt att den suger in matos och ånga från spisen i fläktkåpan för att rena den genom kolfiltret. Enligt Boverkets regler ska den klara av att rensa bort minst 75 % av det matos som sugs in i fläktkåpan innan luften slussas ut i rummet igen. Se därför till att välja en kolfilterfläkt som klarar av detta så du inte åker på bakslag! Om du är medlem i en bostadsrättsförening eller hyresrättsförening är det också viktigt att vara noggrann med att kolla upp vilka regler som gäller inom denna innan du installerar din nya köksfläkt. Vissa godkänner inte kolfilterfläktar alls, medan vissa kräver att du installerar just en sådan modell. Har byggnaden däremot ett ventilationssystem behöver din köksfläkt först godkännas innan den kopplas till detta med hjälp av en behörig elektriker! 

Behöver du montera din köksfläkt på en viss höjd över din spis?

En annan viktig detalj när du ska montera en ny köksfläkt är dess höjd. Enligt Boverkets byggregler ska det vara minst 50 cm mellan fläkt och elspis och har du en gasspis bör avståndet utökas till 65 cm. Kontrollera dock spisens effekt och placering i övrigt för att se vilka regler som gäller hemma hos dig. Placera din köksfläkt på korrekt höjd över din spis för att följa de regler som finns uppsatta, men också för att skapa en så hög brandsäkerhet och god luftkvalitet som möjligt i hemmet.

Hitta en välrenommerad återförsäljare

När du har koll på alla regler och vad som gäller i byggnaden du bor i, är nästa steg att hitta en professionell återförsäljare som erbjuder köksfläktar i den stil och med de egenskaper du efterfrågar. Ett bra tips är såklart att kolla runt med vänner och bekanta för att se om de har några bra tips och rekommendationer. Du kan också jämföra olika företag mot varandra på nätet. Vet du vad du är ute efter och har någon som kan hjälpa dig att montera den är det nämligen både smidigt och enkelt att beställa din nya köksfläkt online. Då får du nämligen en bra översikt av en mängd olika modeller och får också tillgång till ett större utbud än vad du får i många fysiska butiker. Välrenommerade företag erbjuder oftast en snabb och professionell kundtjänst där de kan hjälpa dig med alla dina frågor och funderingar så att köpet och monteringen sker på ett så bra sätt som möjligt! 

Vad är skillnaden på integrerade, inbyggda och underhängda köksfläktar?

Inbyggnadsköksfläktar på köksö | Fjäråskupan

Termerna integrerad, inbyggd och underhängd stöter man frekvent på inom företag som producerar eller säljer köksfläktar. Dock varierar definitionen och användningen av dem från bolag till bolag och person till person. Därför tänkte vi på Fjäråskupan försöka reda ut lite av förvirringen och ge vår definition för vad en integrerad, underhängd och inbyggd köksfläkt är.

Integrerad köksfläkt

Integrerade köksfläktar är ett samlingsnamn på de mer diskreta fläktar som installeras bakom ett skåp, är utdragbara från undersidan av ett skåp, samt vissa takmonterade fläktar. Termen syftar till de fläktar som ”inte syns” i köket och passar därför perfekt för kök med en minimalistisk inredning där fläkten inte ska dra något fokus till sig.

Ibland används även termen ”skåpmonterade köksfläktar” som en synonym till integrerade köksfläktar. Den inkluderar då enbart de köksfläktar som är installerade i ett faktiskt skåp, och exkluderar då till exempel takintegrerade köksfläktar.

Inbyggda köksfläktar

En inbyggd köksfläkt byggs in ovanför stekhällen, i till exempel ett överskåp eller ett väggelement. Med en inbyggd köksfläkt kan du själv välja vilken typ av dörr den ska vara dold bakom, och på så vis skapa ett enhetligt utseende i köket. 

I Fjäråskupans utbud syftar en inbyggd köksfläkt även till våra inbyggnadsprodukter som går att installera med samtliga av våra fläktlösningar. De är ett bra alternativ då du vill behålla din fläktkåpa men behöver en annan fläkt; antingen för att bringa in nytt liv i din äldre kåpa, eller då du helt enkelt behöver en ny fläkt.

Fjäråskupans utbud av inbyggnadsköksfläktar inkluderar:

–  Emir

En kompakt inbyggnadsfläkt som är lämpad för platsbyggda spiskåpor och är en ypperlig ersättningsprodukt för äldre kåpor.

–  Enigma

Enigma är en inbyggnadsfläkt i rostfritt stål med en EBM-Papst motor. Den innehar en kapacitet på 900 m³ luft per timme som kan regleras i åtta olika effektlägen. Den har även en timerstyrd eftergång, och kommer levererad med 8 x 2,3 W LED belysning, fjärrkontroll och ett rostfritt fettfilter.

Bra att veta om inbyggda köksfläktar är att de tar lika stor plats som andra varianter av fläktar. De finns även i många olika utföranden, både med kolfilter och som köksfläktar kopplade till centralventilationen.

Underhängda köksfläktar

För oss på Fjäråskupan är en underhängd köksfläkt samma sak som inbyggda köksfläktar. Vilket är den främsta definitionen du kommer stöta på. Men inom vissa företag är underhängda köksfläktar en egen kategori som syftar till de fläktar integrerade i köksskåpen med en framsida som matchar övriga skåpdörrar som du sedan ”viker” ut när du behöver använda den.

Kontakta Fjäråskupan eller ta en titt runt på vår hemsida för mer information

Vi är medvetna om att det kan uppfattas som krångligt. Speciellt när definitionerna och orden för de olika typerna av fläktar skiftar från företag till företag. Vill du ha ytterligare förtydligande välkomnar vi dig att kontakta oss så svarar vi på de frågor du kan tänkas ha. Med vår långa erfarenhet har vi kunskapen och kompetensen att besvara dina frågor vare sig det handlar om köksfläktar, eller om olika utföranden som köksfläktar kopplade till centralventilationen.

Frihängande köksfläktar skräddarsydda för din köksö

Frihängande köksfläkt | Ikon | Fjäråskupan

En frihängande köksfläkt, även känd som ”köksö fläkt”, är en typ av fläkt som monteras i taket En frihängande köksfläkt går att placera vart som helst i köket och är designad så att den ser lika bra ut från alla sidor. Frihängande köksfläktar är ett vanligt val för bostäder och lokaler med en öppen planlösning. Du ser de vanligtvis hängande över köksöar med en inbyggd spishäll.

En köksfläkt ska väljas med omsorg och efter noga planering. En väl vald frihängande köksfläkt kan göra all skillnad och ge köket en intressant karaktär och finess. Planerar du att köpa en frihängande köksfläkt för ditt kök? Kontakta Fjäråskupan så hjälper vi dig hitta en köksfläkt perfekt för ditt kök. Fjäråskupan har över 30 års erfarenhet av fläktar och kupor där vår verksamhet är byggd utefter nyckelordet: flexibilitet. Vi tillverkar alla våra kupor på beställning i vår egen fabrik. Du har därmed oändliga möjligheter för allt gällande design.

Din bostad avgör typen av frihängande köksfläkt

En frihängande köksfläkt kan installeras till er bostads centrala ventilationssystem, eller som en frihängande köksfläkt med kolfilter med luftcirkulering. Både typerna kommer med sina egna unika fördelar och funktioner. I slutändan är det dock vilken typ av bostad du bor i som oftast avgör.

Den vanligaste lösningen är dock en frihängande köksfläkt med en egen kanal, där kan man ha fläktmotorn i kupan eller externt, på taket, vinden eller ute på väggen.

Lägenheter har till exempel i många fall ett lågt forceringsflöde på 30–40 l/s. En frihängande köksfläkt som kopplas till en centralventilation behöver uppnå cirka 150 l/s för optimal funktion. Om du ändå håller fast vid en frihängande köksfläkt kan det behövas kompletteras med en assisterande hjälpmotor som ökar luftflödet. Villor och vanliga hus har normalt sätt ett starkare luftflöde som inte kräver en kompletterande hjälpmotor.

Frihängande köksfläkt med kolfilter

Alternativet till en frihängande köksfläkt kopplad till ett ventilationssystem är en frihängande köksfläkt med ett kolfiltersystem. Dessa fläktar behöver inte kopplas till ett befintligt ventilationssystem och saknar därmed en skorsten. De kan hängas i princip var du vill i köket och blir en snygg inredningsdetalj i köket. Ett vanligt och modernt val av frihängande köksfläktar med kolfilter är den så kallade Pendeln. Det är en typ av frihängande köksfläkt med kolfilter som hänger från taket via slitstarka vajrar. Fjäråskupan säkerställer dess effektivitet med en dubbel uppsättning av kolfilterlösningen InHouse. Pendeln är en stilren lösning med en design uppgjord av rena linjer och räta vinklar, perfekt för det moderna köket.

Nybyggnationer och ombyggnader

När det kommer till att bygga om, eller bygga nytt, gäller det att ta tillvara på chansen. Du har alla möjligheter att designa ditt kök och inkorporera en köksfläkt i designen som passar dina behov och din smak.

Fjäråskupan: Frihängande köksfläktar för alla bostäder

Vare sig du vill ha en vägghängd köksfläkt med centralventilation i rostfritt stål, eller en frihängande köksfläkt med kolfilter i svart, så har Fjäråskupan lösningen. Kontakta oss för att skapa din skräddarsydda köksfläkt. Alternativt kan du alltid hitta inspiration på vår hemsida och kika igenom vårt breda utbud av fläktar.

Köksfläkt centralventilation för lägenheter och villor

köksfläkt med centralventilation | Fjaraskupan

Bor ni i en lägenhet med centralventilation? Är ni på jakt efter en snygg och praktisk spiskåpa? Fjäråskupan är en av Sveriges ledande tillverkare av köksfläktar och kupor. Vi tillverkar våra kupor och köksfläktar med centralventilation på beställning; skräddarsydda lösningar av svenskt hantverk med oändliga valmöjligheter gällande färg, form såväl som storlek. Ta en titt runt på vår hemsida, eller kontakta oss direkt om ni vill veta mer om våra olika modeller av köksfläktar med centralventilation för lägenheter och villor.

Vad är köksfläktar med centralventilation?

En köksfläkt med centralventilation är inte försedd med en egen motor. Den nyttjar istället den gemensamma centralventilationen som styr en lägenhets eller annan fastighets luftflöde.

Spiskåpan är försedd med ett motordrivet, timerstyrt spjäll på en så kallad grundflödeslucka. Genom att öppna och stänga spjällfunktionen kan man reglera luftflödet efter behov. Efter ca 60 minuter återgår luftflödet automatiskt till sitt grundflöde.

Köksfläktar med centralventilation innehar en fördel gentemot andra fläktar: de är väldigt tysta. Detta är tack vare att utsugningen av luften sker via fastighetens gemensamma ventilationssystem. Centralventilationssystemets motor är ofta gömd på vinden eller i ett skåp som minimerar buller.

I princip alla modeller i Fjäråskupans utbud kan anpassas efter detta system: vägghända, underskåp, inbyggnadsprodukter, såväl som kundanpassade specialkupor. Även frihängande och vertikala kupor går att få med styrsystemet. Dock är detta något Fjäråskupan inte rekommenderar då själva forceringsflödet i en lägenhet i många fall är väldigt lågt. Med ett lågt forceringsflöde går det inte att garantera en god funktion för frihängande eller vertikala köksfläktar för centralventilation. Innan ni väljer att investera i en frihängande eller vertikal kupa rekommenderar vi att kontrollera er lägenhets forceringsflöde. För att säkerställa en god funktion ska forceringsflödet uppnå minst 150 l/s. Många lägenheters standardflöde ligger runt 30–40 l/s.

Andra valbara köksfläktsystem med centralventilation

Alla lägenheter och hus är unika, likaså är varje individs enskilda behov och önskningar. Fjäråskupan jobbar efter flexibilitet där vi alltid försöker hitta den bästa lösningen för just er bostad. Därför har vi utvecklat ett stort utbud av andra valbara system för köksfläktar med centralventilation i lägenheter och villor.

– Assist är en assisterande hjälpmotor som höjer luftflödet i centralventilationssystemet. Den är ett bra tillägg för äldre system med ett lågt luftflöde.

Om er lägenhet är utrustad med en centralfläkt är centralventilation villa det styrsystemet som vi på Fjäråskupan rekommenderar.

 Då er spiskåpa är kopplat till ett nyare eller ett intelligent FTX aggregat är det spiskåpan centralventilation relä vi rekommenderar. Den uppfyller FTX aggregatets behov av en potentialfri slutande kontakt för forcering.

Köp en köksfläkt för centralventilation hos Fjäråskupan

Kontakta Fjäråskupan eller besök vår hemsida om ni vill köpa en köksfläkt för centralventilation för lägenhet eller villa. Lika effektiv som en vanlig motorförsedd köksfläkt, mycket tystare.

 

 

Kolfilter till köksfläktar

Kolfilter till köksfläktar | Fjäråskupan

Kolfiltrering och aktivt kol har funnits och använts hundratals år. Det är en av de vanligaste typerna av filtrering som används vid vattenrening. Men visste ni att kolfiltrering och kolfilter även används för köksfläktar och luftrening?

Kolfiltrets funktioner

Kolfilter syftar alltså till den metod som använder sig av aktivt kol för att filtrera ut föroreningar från vatten eller luft. Filtret i sig är gjort av aktivt kol som framställts från torv, stenkol eller träkol. Det aktiva kolet i kolfilter till köksfläktar fångar upp all smuts i luften som fett eller rök, samtidigt som det tillåter luften att gå rakt igenom filtret. Kolfilter till köksfläktar är  väldigt effektiva på att avlägsna starka luktar.

Kolfilter innehar denna egenskapen och är ett så kallat adsorbat ämne. Men, vad är ett adsorbat?

Adsorption, vad är det?

Ett adsorbat ämne ska inte förväxlas med ämnen som kan absorbera, även om de båda är snarlika i båda namn och funktion.

Absorbering är när ett ämne suger upp ett annat, alltså absorberar det.

Adsorption är när ett gasformigt ämne eller ett ämne löst i en vätska fastnar på själva ytan av ett annat ämne.

En av de vanligaste typerna av adsorbat är just aktivt kol, som kolfilter för köksfläktar är gjorda av.

Typer av kolfilter

Det finns många olika typer av kolfilter till köksfläktar. De filter som används mest är antingen en cylinderformad behållare fylld med aktivt kol som sitter inuti fläkten, luften cirkuleras runt i kupan och genom behållaren, som fångar upp ämnen och lukter. Det andra alternativet är ett platt kolfilter som placeras direkt över spishällen på undersidan av fläkten som rök och ånga stiger naturligt upp genom.

Köksfläktar med kolfilter

De köksfläktar som har kolfilter går även under namnet recirkulerande fläktar. Detta namn syftar till deras filtreringsprocess som består av att återcirkulera luften gång på gång med hjälp av en inbyggd motor. Luften cirkuleras genom kolfiltret och filtrerar bort lukter, matos och fett, innan den slutligen skickas tillbaka ut i rummet. Det är ett energismart val av köksfläktar och rekommenderas av Energimyndigheten då de cirkulerar ut den redan uppvärmda luften tillbaka ut i rummet.

Köksfläktar med kolfilter är en smart och kostnadseffektiv lösning i flerfamiljshus. Detta är därför att de inte behöver kopplas samman med det centrala ventilationssystemet, där vanliga fläktar riskerar att sprida matos och lukter till andra rum.

Kolfilterfläktar och andra lösningar

Kolfilterköksfläktar fungerar i slutändan i alla typer av hem och bostäder, oavsett hur stora eller små de är, i villor såväl som hyreslägenheter. Det är en flexibel, energisnål och effektiv typ av filtrering och en köksfläkt som kan placeras vart ni än behöver den.

Vill ni veta mer om kolfilter och köksfläktar? Besök vår hemsida eller kontakta Fjäråskupan direkt. Vi har ett brett sortiment av olika typer av fläktsystem och produkter för alla typer av lokaler och boenden.

Fördelarna med en EC-Fläktmotor

Fjärråskupan_Era

Svenskar är väldigt flitiga i att använda sina kök och laga maten på egen hand. Men för att laga den bästa maten behövs den bästa utrustningen. Fjäråskupan har 30 års erfarenhet av svenskt hantverk som arbetar kring konceptet flexibilitet och valfrihet. Att kunna bistå med fläktmotorer och kåpor som uppfyller just era behov, både gällande funktionalitet såväl som design; därför tillverkar vi våra fläktkåpor på beställning i vår egen butik då inget kök är den andra lik.

Framtidens fläktlösning – E: Control

Att installera en fläktmotor för köket är ett måste i den moderna bostaden. Och anledningarna att välja en fläktmotor för din köksfläkt från Fjäråskupan är många.

      Skapar en fräsch och ren köksmiljö

Kokning, stekning, fritering, vilken matlagning det än handlar om så skapar det mängder av ånga, stekos och matos. Utan en fläktmotor riskerar ert kök och väggar och tak att missfärgas såväl som lukta illa. Ett kök som till exempel utsätts för hög luftfuktighet under en längre period, riskerar att skador och mögel uppstår på sina ytskikt. Ett bra fläktsystem tar hand om os och ånga, vilket bidrar till ett rent och fräscht inomhusklimat.

      Låg energikonsumtion och starkare sugkraft

Men Fjäråskupan tänker inte bara på ert inomhusklimat, för minst lika viktigt för oss är jordens klimat. Det är därför vi har utvecklat E: Control. En fläktlösning som kombinerar energisnål LED-belysning med en likströmsmotor (EC-motor) som ger en högre effekt och lägre energiförbrukning. Så att onödiga påfrestningar varken befaller vår miljö eller er ekonomi.

        Passar de flesta ventilationsfläktar

Då ett av våra kärnvärden är flexibilitet har vi designat vår fläktmotor för att passa de flesta ventilationsfläktar. Vare sig ni bor i en lägenhet eller villa och ska installera en fläktmotor i ert kök rekommenderar vi alltid att kolla upp vad för fläktsystem ni har just nu. Lägenheter brukar till exempel använda sig av kolfilterfläktar då de antingen inte har en ventilationskanal eller en väldigt trång sådan.

Varianter av fläktmotorer

Varje bostad, hus som lägenhet, är unikt i vilka förutsättningar det innehar. Eftersom detta är fallet krävs det olika lösningar för olika sammanhang beroende på hur just ert kök ser ut. Fråga oss på Fjäråskupan så hjälper vi er att välja ut rätt typ av fläktmotor för köksfläktar som passar era behov och er bostad.

Inbyggda motorer och takmotorer

Att välja rätt typ av fläkt till sitt kök är en konst i sig där man måste ta hänsyn till både form och funktion. Designen på fläkten ska matcha kökets stil, samtidigt som den måste ha kapaciteten att hantera kökets storlek. Men är man redan nöjd med sin nuvarande fläkt och designen på den kan man alltid investera i en inbyggd fläktmotor, betydligt billigare än att byta ut hela sin fläktkåpa.

Externa motorer

En extern motor kan monteras nästan vart som helst; tak, vind såväl som yttervägg. En bra lösning för att slippa fläktens buller när man står och pysslar i köket.

Fläktmotorer för lägenheter och villor i Sverige

Fjäråskupan tar hand om era fläktbehov. Har ni funderingar kring våra fläktmotorer, eller behöver ni rådgivning om vilken fläkt som passar just ert hem? Slå en signal eller mejla så hjälper vår kundtjänst er efter bästa förmåga.

“Texten ovan är skriven i online-marknadsföringssyfte. Åsikterna är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Fjäråskupan AB.”

Vanliga Spiskåpa typer

Spiskåpa för er lägenhet | Fjaraskupan

En spiskåpa är en långvarig investering för ditt kök och bostad. Det gäller att hitta en som inte bara en har effektiv ventilation, utan även har en kåpa som ser bra ut tillsammans med spisen och kökets andra inredning. En spiskåpa är ett bra alternativ till spisfläktar som syftar till en kåpa som ansluts till byggnadens centrala ventilationssystem. De kommer ofta utrustade med inbyggt spjäll, timer, filter och belysning.

De olika typerna av spiskåpor

Det finns en rad olika typer av kupor, alla med sina egna fördelar beroende på smak, behov och möjligheter. En bra kåpa är tyst men arbetar snabbt och effektivt med att avlägsna fukt, lukter och förhindrar att fettet sätter sig i skåp och väggar runt om i köket.

Inbyggda och skåpmonterade spiskåpor

En inbyggd spiskåpa är det mer diskreta alternativet. Den får plats inuti ett köksskåp ovanför spisen och är ett bra och flexibelt val när det är ont om plats då den tenderar att vara rätt så liten. Ett annat alternativ inom de inbyggda och diskreta kåporna är en utdragbar. De sitter på undersidan och är nästan osynliga när de inte är i bruk. Då den är utdragbar ger den möjligheten till en större yta för att fånga upp os och fukt.

Takkupor och frihängda kupor

En takmonterad kupa är för dig som vill ha maximal yta med bästa möjlighet gällande synlighet. De fästs i taket ovanför din spis och finns som takinbyggda där enbart frampanelen är synlig eller som ö kåpor. En takmonterad kåpa är rekommenderad för bostäder med öppna planlösningar och passar även för spishällar placerade framför ett fönster eller ovanför en köksö.

Visirkupor

Visirkupor syftar till den konventionella kupan som monteras ovanför en spishäll i en rät vinkel på undersidan av en köksväggenhet. De är ofta väldigt billiga och passar, precis som integrerade och inbyggda kupor, väldigt bra i kök med begränsat utrymme.

Skorstens kupor

Skorstens kupor syftar till de vägghängda och T-formade kuporna som hängs ovanför spishällen. Den används ofta vid stora spisar, eller där hällen är placerad vid en vägg och vanliga skåp skulle se konstiga ut.

 

Saker att hålla utkik efter när ni ska köpa spiskåpa

När ni ska köpa en spiskåpa för er lägenhet eller villa är det bra att ta reda på vad för funktioner och specifikationer den har. Det viktigaste är att den såklart är effektiv och tyst. Men det finns även ett par andra saker värt att hålla utkik efter.

Kontroller

Vart sitter kontrollerna på spiskåpan? Välj en spiskåpa som har enkla kontroller som sitter på ett bra ställe, hellre på framsidan än insidan eller undersidan.

Nivåer

Det vanligaste är att spiskåpan har tre olika styrkenivåer. Steker ni mycket mat med starka lukter som fisk kan det vara ett bra alternativ att investera i en fläkt med en hög effekt som snabbt avlägsnar lukter och ånga.

Belysning

Nuförtiden är LED standarden för spiskåpors belysning, ett miljösmart alternativ som har en lång livslängd. Fjäråskupan rekommenderar att investera i en fläkt och en spiskåpa för er lägenhet eller villa vars lampor är enkla att byta ut. De bästa kuporna har ett lamphölje som enkelt går att lossa på för att snabbt och smidigt kunna byta ut en lampa.

Cirkulerande luft eller utblås

Det finns två typer av ventilation när det kommer till spiskåpor: att blåsa ut luften via ventilation, eller cirkulera luften genom filter. Både med sina egna unika fördelar och möjligheter.

En spiskåpa med utsug transporterar lukt och fukt ut genom ventilationssystemet det är kopplat till. Denna metod är den mest effektiva typen av ventilation.

Det andra alternativet är att cirkulera luften i kåpan genom kolfilter för att avlägsna fukt, os och lukter. Luften skickas sedan tillbaka ut i rummet.  

Köp en spisfläkt för er lägenhet hos Fjäråskupan

Har er lägenhet eller villa centralventilation och vill investera i en spiskåpa? Fjäråskupan har ett brett utbud av produkter för alla typer av bostäder och lokaler.

Kolfilterfläkt: Vad är det?

Pendel_Miljo_Low

Aktivt kol är ett vida känt material som främst används inom vattenrening. Men som även används för köksfläktar och andra områden med höga krav och behov av rening. Anledningen till att aktivt kol blivit så populärt är tack vare att kolet är ett så kallat adsorbent. Ett adsorbent är ett fast material eller vätska som har en yta som kan adsorbera, vilket betyder att gasformiga ämnen eller ämnen upplösta i vatten kan fastna på materialets yta.

Vad är en kolfilterfläkt?

En vanligt använd synonym till kolfilterfläktar är begreppet recirkulerande fläkt, eller ventilationslös fläkt. Denna typ av fläkt används oftast i ett hus med självdrag, eller i bostäder som saknar tillgång till ventilationsgångar. Men som är lika effektiv som en traditionell köksfläkt med vanliga filter.

En kolfilterfläkt är en köksfläkt som helt enkelt har ett filter gjort av kol. Kolet har en naturlig egenskap att fånga upp smuts tack vare att partiklarna i kol är extremt täta och har lätt att binda sig med andra ämnen och material. Aktivt kol är kol som har blivit behandlat med syre för att öppna upp miljontals små porer mellan kolatomerna. Detta tillåter dem att användas i filter och filtrera bort lukt, rök och fett från luften på ett högst effektivt sätt.

Skillnader och fördelar med en kolfilterfläkt

En kolfilterfläkt är den enklaste modellen av köksfläktar att montera och installera. Detta är för att den inte behöver kopplas till den övriga ventilationskanalen. Med en vanlig köksfläkt riskerar man att påverka resten av husets ventilation, eller till och med sina grannars. Detta är för att den blåser och pressar ut luften genom ventilationskanalerna som i många fall är kopplade till andra rum och grannars kanaler. Men med en kolfilterköksfläkt försvinner risken att påverka husets övriga ventilation då den enbart arbetar med luften i rummet där den är placerad.

Men om den inte är kopplad till ventilationskanalen, hur rengör den då luften kan man fråga sig? Det är där kolfiltret kommer in i bilden. Istället för att blåsa ut luften genom ventilationen så cirkuleras den gång på gång genom kolfiltret tills all lukt, fett, rök och matos fångats upp. Luften skickas sedan tillbaka ut i köket och rummet, helt ren från smuts och lukter.  

En kolfilterfläkts möjligheter

Kolfilterköksfläktar är en flexibel lösning för er köksventilation. Deras största styrka är att de kan monteras i alla hem och lokaler, villa som lägenhet, vart ni vill och vart ni än behöver en köksfläkt. Eftersom de inte är kopplade till det övriga ventilationssystemet är de även väldigt lätta att montera. De kan till exempel enkelt tas med vid flytten.

Hitta din köksfläkt i Sverige hos Fjäråskupan

Bor ni i en lägenhet eller hus som saknar ventilationskanal? Vill ni ha en modern, flexibel och snygg köksfläkt? Fjäråskupan har ett brett sortiment av högkvalitativa, snygga och prisvärda köksfläktar för alla bostäder och lokaler. Har ni frågor eller funderingar om några av Fjäråskupans produkter, slå oss en signal eller skicka ett mejl så svarar vi så fort vi kan.

Att tänka på när du köper vägghängd köksfläkt

köpa en väggmonterad köksfläkt | Fjäråskupan

Osar och luktar det för mycket i köket? Då kanske det är dags att skaffa köksfläkt, eller byta ut den gamla till en mer effektiv och modern fläkt som bättre transporterar bort dålig luft och os.

Inomhusmiljön i hela hemmet hänger nämligen mycket på din köksfläkt. Framförallt när du lagar middag är det viktigt att se till att luften i köket inte dröjer sig kvar, matoset och lukten behöver ledas bort och ut. Men nu när du har bestämt dig – vad ska du tänka på när du väljer fläkt?

Då fungerar väggmonterad köksfläkt bäst

Om din spis står vid en vägg utan något skåp ovanför kan en vägghängd köksfläkt vara en både snygg och effektiv lösning. Denna fläkt behöver inte sitta ihop med något skåp utan monteras rakt på väggen vid utsugskanalen. Ett avstånd mellan vägghängd köksfläkt på 50 cm till spisen och att fläkten är 10 centimeter bredare än spisen är rekommenderat för att fläkten ska fungera allra bäst.  

Fördelar med väggmonterad köksfläkt

Att köpa en väggmonterad köksfläkt har flera fördelar. En av dessa fördelar är att fläkten tar mindre plats jämfört med flera andra fläkttyper. Som tidigare nämnt monteras den vägghängda köksfläkten direkt på väggen, det gör att du får större utrymme och att köksfläkten inte tar upp någon övrig yta i köket. Fläktarna passar i stort sett alla kök som inte har köksö.

Våra vägghängda köksfläktar är mycket enkla att installera. Fläkten kopplas till elluttaget, kopplas till luftkanalen, kåpan fästs i väggen och installationen är i praktiken färdig.

Vilka typer finns det att välja mellan?

Välj mellan klassisk, modern och minimalistisk modell eller så bygger vi en unik kåpa för just ditt kök. Dessa finns i olika storlekar och färger och kan även specialanpassas efter dina egen speciella önskemål när det kommer till designen. Vi har ett mycket stort urval av olika färger och färgkombination – allt för att du ska hitta en design som passar in i ditt drömkök.

Missa inte detta när du tittar på köksfläkt

Beroende på hur stort ditt kök är behöver du ha olika stor kapacitet på fläktmotorn. För att kunna byta ut tillräckligt stora volymer luft i köket behöver fläktmotorn ha tillräcklig kapacitet. En ungefärlig uppskattning av hur mycket luft som behövs bytas ut i köket per timme kan räknas ut genom att ta hela kökets volym och multiplicera med tio.

En annan faktor som är viktig för trivseln i hemmet är ljud- och bullernivåer. En vägghängd köksfläkt som konstant brummar i bakgrunden är kanske inte någon man tänker på efter ett tag, men påverkar oss mer än vad man tro. Investera därför i en fläkt som har en så låg ljudnivå som möjligt, ni kommer att märka skillnad!

Har du funderingar kring vilken motor som behövs, någon av våra produkter eller hur du kan göra för att reducera bullernivån från er vägghängda köksfläkt, prata med oss på Fjäråskupan eller någon av våra återförsäljare så hjälper vi er att hitta rätt modell för ert kök.

Page 1 of 5
1 2 3 5