Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

Blogg

För hand, för hem - Fjäråskupan har tillverkat köksfläktar och kupor för hand sedan 1989 och har hjälpt många familjer att förverkliga sina köksdrömmar. I vår blogg hittar du mängder med tips, inspiration och information.

22 maj, 2020

Att tänka på när du köper en vägghängd köksfläkt

Att tänka på när du köper en vägghängd köksfläkt_img

Osar och luktar det för mycket i köket? Då kanske det är dags att köpa en ny vägghängd köksfläkt och byta ut den gamla till en mer effektiv och modern fläkt som bättre transporterar bort dålig luft och os.  Inomhusmiljön i hela hemmet hänger nämligen mycket på din köksfläkt. Framförallt när du lagar middag är det viktigt att se till att luften i köket inte dröjer sig kvar. Matoset och lukten behöver ledas bort och ut. Men nu när du har bestämt dig – vad ska du tänka på när du väljer köksfläkt?

Då fungerar en vägghängd köksfläkt bäst

Om din spis står vid en vägg utan något skåp ovanför kan en vägghängd köksfläkt vara en både snygg och effektiv lösning. Denna fläkt behöver inte sitta ihop med något skåp utan monteras rakt på väggen vid utsugskanalen. Avståndet mellan en vägghängd köksfläkt till spisen bör vara cirka 65 cm och kåpan rekommenderas vara 10 centimeter bredare än spisen för att osupptagningen ska fungera allra bäst.

Fördelar med en vägghängd köksfläkt

Att köpa en väggmonterad köksfläkt har flera fördelar. En av dessa fördelar är att fläkten tar mindre plats jämfört med flera andra fläkttyper. Som tidigare nämnt monteras den vägghängda köksfläkten direkt på väggen, det gör att du får större utrymme och att köksfläkten inte tar upp någon övrig yta i köket. Fläktarna passar dessutom i stort sett i alla kök.

Våra vägghängda köksfläktar är mycket enkla att installera. Kåpan fästs i väggen, kopplas till luftkanalen, kopplas till eluttaget och installationen är i praktiken färdig.

Vilka typer finns det att välja mellan?

Välj mellan klassisk, modern och minimalistisk modell eller så bygger vi en unik kåpa för just ditt kök. Dessa finns i olika storlekar och färger och kan även specialanpassas efter dina egen speciella önskemål när det kommer till design. Vi har ett närmast oändligt urval av olika färger och färgkombinationer – allt för att du ska hitta en design som passar in i ditt drömkök.

Missa inte detta när du tittar på köksfläktar

Beroende på hur stort ditt kök är behöver du ha olika stor kapacitet på fläktmotorn. För att kunna byta ut tillräckligt stora volymer luft i köket behöver fläktmotorn ha tillräcklig kapacitet. En ungefärlig uppskattning av hur mycket luft som behövs bytas ut i köket per timme kan räknas ut genom att ta hela kökets volym och multiplicera med tio.

En annan faktor som är viktig för trivseln i hemmet är ljud- och bullernivåer. En vägghängd köksfläkt som konstant brummar i bakgrunden är kanske inte någon man tänker på efter ett tag, men påverkar oss mer än vad man tro. Investera därför i en fläkt som har en så låg ljudnivå som möjligt, ni kommer att märka skillnad!

Har du funderingar kring vilken motor som behövs, någon av våra produkter eller hur du kan göra för att reducera bullernivån från er vägghängda köksfläkt, kontakta oss på Fjäråskupan eller någon av våra återförsäljare så hjälper vi er att hitta rätt modell för ert kök.

Relaterade produkter